Annons

Rent system med få skavanker

Läsartest: Mobils läsare har testat Moto G6 Plus

För en tid sedan bad vi er läsare att testa Moto G6 Plus och berätta vad ni tyckte om telefonen. Här kommer den femte av Mobils läsartester av Moto G6 Plus.

Publicerad Uppdaterad

Läsartest Moto G6 Plus: Bilal Budak

Motorola kommer för alltid få mig att minnas min första Motorolamobil, en Motorola Razr V3i. En mobiltelefon som på den tiden kändes som hämtad från framtiden. Supertunn med premiumkänsla och knappar som såg ut att ha tillhört ett rymdskepp med blått ljus. 

Nu testar jag Motorolas senaste mobil inom G-serien, Motorola Moto G6 Plus. Pluset visar på storleken och G6 Plus är störst i syskonskaran av tre nya mobiler i G-serien för 2018.

Premium på utsidan, budget i känsla

Mobilen känns helt klart som en telefon av 2018 årsmodell. Den har det ”nya” avlånga skärmformatet 18:9, dubbla kameror på baksidan för vidvinkelfoto och en glasbaksida. På utsidan känns enheten som en premiummobil men efter att ha testat den i några dagar så förstår man att den gör sig bäst i budget segmentet, jag ska förklara mer. 

Kvalitetskänslan är hög i jämförelse med min egen mobiltelefon Google Nexus 5X. Designmässigt tycker jag Moto G6 Plus påminner om Samsungs telefoner med böjda skärmkanter, men premiumkänslan är ändå inte riktigt där. Motorola vill med G6 Plus vara premium, men jag tycker telefonen känns mer plastig än av glas.

Skyddad baksida och stor skärm på framsidan

Bakstycket i glas är helt klart en kladdmagnet, men här har Motorola tänkt till, för i förpackningen får man ett genomskinligt gummi-likande skal, som man kan dra på omedelbart från kartongen. Jag har aldrig riktigt varit förtjust i dra-på skal men det ökar greppvänligheten och påminner mig om första gången jag höll i min Nexus 5 som har mer av en gummerad yta. 

Det är mer en smaksak men för min del var storleksbytet först från 4,95 till 5,2 tum helt okej medan steget upp till Moto G6 Plus på 5,9 tum känns som det är på gränsen till för stort. Den avlånga designen gör dock att man enklare får grepp om telefonen, så tiden får kanske utvisa om jag vänjer mig. 

Lite besviken på kameran

Jag har fotat med min mobil sedan 2015 och i ärlighetens namn kan jag inte se så stora skillnader på kvalitén när jag jämför bilderna från G6 Plus med de från min gamla telefon. Visserligen är bländaren mycket högre på Motorola men jag är något besviken på mörkerbilderna. Jag tog några bilder med och utan blixt och utan HDR- funktion. Försökte verkligen att hålla mobilen stilla men ändå fick jag inte till den där mättnaden för att se en skarpare kontur på detaljerna. Vissa bilder fick sig en rejäl dos av blixtljuset och andra vara bara smetiga. Fotar du ofta på kvällen lär du bli besviken.

Kameran i övrigt presterar i alla fall riktigt väl, den har vidvinkelfunktion, fotolampa även för selfies  och här finns även ansiktsfilter och textscanner, så jag ger kameran i Motorolan godkänt.

Rent system men dålig filmvisning

Är det något som verkligen fått mig att välja Nexus serien så är det mjukvaran, att jag slipper onödiga appar och annat påtvingat. Därför är det trevligt att se att även Motorola håller sig så nära Androids rena former. Motorola har lagt till 4 egna appar, Linkedin och Outlook och sedan två appar som erbjuder lite mera tweaks och extra funktioner. 

Jag har testat en rad olika appar på den nya enheten och tycker att de flesta appar fungerade väl. En liten besvikelse var dock appar med filminnehåll, för ingen av dem fyllde hela skärmen fullt ut och istället fick jag en gigantisk svart ram runt det som spelades upp eller en väldigt avlång bild, tråkigt! Visst kunde man strecka ut det som visades men då klippte den bort kanterna istället. Här betedde sig även Spotify lite underligt. Jag hade valt att använda fingersensorn på framsidan istället för mjukvaruknapparna för hem, tillbaka och appväxlare. Det här verkar dock Spotify inte kunna anpassa sig till, för då blev ”hakan” på mobilen blir dubbelt så stor, något jag inte kunde låta bli att reta mig på och som jag hoppas ordnar sig med en uppdatering. 

Att spela spel på den var däremot en fröjd, oavsett om du väljer att ha styrknappar på skärmen eller använder mobilens accelerometer till att styra så har du massor med utrymme att se vad som händer på skärmen. Racingspelet Asphalt 8 går betydligt bättre på den här telefonen än på min Nexus och när jag läste webbsidor på telefonen var det tydligt att den klarade även det bättre än Nexus eftersom ljusstyrkan särskilt i starkt solljus var märkbart starkare.

Överlag positiv

Jag gillar Motorola och att den håller sig till vad den lovar och det kan jag respektera, nämligen en lagom modern och uppdaterad mobiltelefon med premiumkänsla för folket, alla ska ha råd med en Ford eller i det här fallet Motorola G6 Plus. G6 får mig att vilja använda telefonen mer och mer och lämna min trogna Nexus 5X i det förflutna utan att känna mig vemodig. Motorola G6 Plus känns som en gammal mobil i nytt format. Min nya polare kanske heter G6.

Skrivet av Mobilläsaren Bilak Budak