https://www.mobil.se/nyheter/lenovo-chefen-avslojar-pa-weibo-z5-offentliggors-den-5-juni
565360
Nyheter
Dags att bekänna färg

Lenovo-chefen avslöjar på Weibo: Z5 offentliggörs den 5 juni

Lenovo har utlovat en riktigt omkullkastande smartphone i form av den kommande enheten Z5, som tycks få mängder av imponerande specifikationer. Och redan nästa tisdag vet vi om det mest var snack eller om telefonen kan leva upp till de högt ställda förväntningarna. Då ska Z5 nämligen offentliggöras i Kina.

Det händer inte särskilt ofta nu för tiden, men emellanåt kommer en telefon som lyckas höja ribban rent specifikationsmässigt på ett lite mer fundamentalt plan. I fallet med Lenovos svårt hajpade enhet Z5 så får vi inom kort veta hur det ligger till. Redan den 5 juni – det vill säga nästa tisdag – så kommer telefonen nämligen att offentliggöras. Detta enligt ett inlägg på Weibo från Lenovo-chefen Chang Cheng, som på sistone matat oss med en rad små teasers om enheten just på Weibo. Om vi har tolkat uppgifterna som kommit så här långt korrekt, och om telefonen i övrigt inte visar sig vara något slags seg och gimmick-artad mellansegments-enhet, så kan man mycket väl ha en hit på gång. Skepsisen är dock det sista som lämnar människan och risken för ett antiklimax är överhängande. 

18 patenterade lösningar

Chang Cheng har dragit hårt på att enheten innehåller hela 18 patenterade lösningar och att den ska vara revolutionerande på en rad sätt. Den första uppgift som kom rörde skärmen, som ska utgöra hela 95 procent av frontstycket. Det saknas dessutom sensorpanel. Därefter kom uppgifter som aningen vagt tyder på att telefonen kan vara rustad med smått galna 4 TB lagringsutrymme, vilket skulle innebära en fyrfaldig ökning från det rådande rekordet. Huruvida det finns behov av den saken kan förstås diskuteras. Vidare kom en uppgift om att enheten får en osedvanligt smart dubbelkameralösning som med hjälp av artificiell intelligens ska göra bilderna bättre. Och som grädde på det redan smördränkta moset kom så uppgiften om en standbytid på 45 dygn, något som självfallet indikerar ett rejält batteri, åtminstone om telefonens komponenter i övrigt är något att skicka telegram om. Det är oklart vilka marknader som telefonen är aktuell för, liksom vilket pris den kommer att få.