Utdöende

Lenovo överger Moto 360

Inga planer på en ny smartklocka från Lenovo Moto.

Publicerad Uppdaterad

2016 har generellt inte varit ett direkt lysande år för smarta klockor, med tveksam försäljning, uppköpsrykten och annat. Lenovo har tidigare sagt att de inte har en klocka planerad till 2016 alls, vilket fått många att tro att de väntar till Android Wear 2.0 nästa år.

Nu meddelar tillverkaren att så inte heller är fallet, utan att de helt enkelt inte har någon smart klocka alls planerad för framtiden.

- Vi tror att handleden fortfarande har ett värde i det här sammanhanget och det kommer att komma en tidpunkt när det värdet blir betydligt större för konsumenter än vad det är idag, berättar Motos chef för produktutveckling Shakil Barkat för The Verge.

Första generationens Moto 360 är i sitt sammanhang legendarisk. Bland de moderna smarta klockorna (vi åsidosätter Garmin och liknande tillverkare som har sportfunktioner i fokus före smartfunktioner) var den mer eller mindre först ut med armbandsurets traditionella runda design i kombination med ett lyxigt utförande. Andra generationen av klockan byggde vidare på konceptet, men den led både av att tekniken bara var sparsamt uppgraderad och att många andra tillverkare också hoppat på det runda tåget.

Även om Motorola inte har bråttom kan vi helt enkelt anta att försäljningen varit för dålig för att de ska vilja lägga resurser på detta i stunden, men att de antagligen inte övergivit planerna helt och hållet. Moto 360, Android Wear och smartklockor i allmänhet brottas fortfarande med grundproblemet att det inte solklart finns en eller flera ”killer apps” till dem, måstefunktioner helt enkelt. Det kopplat med en batteritid på bara någon dag eller två gör nog att folk avstår tills det finns en större poäng med klockorna.