Bästa från okända operatörerna

Lista: Anledningar att byta operatör (del 1)

Du känner till de fyra stora mobiloperatörerna och är kanske till och med kund hos någon av dem. Sverige har dock betydligt fler operatörer än så och vi har granskat deras erbjudanden för att hitta bra anledningar att byta. Här avhandlar vi de första.

Publicerad Uppdaterad

Läs även del två och del tre.

1. Mer data

Många mobiloperatörer har den senaste tiden blivit allt mer restriktiva med sina datapaket. Därför var det en oväntad och trevlig nyhet när idrottsklubben AIK lanserade abonnemang med en datapott på hela 60 gigabyte per månad. Den potten fick de efter en kort tid sänka, men erbjuder fortfarande en möjlighet att ha 15 gigabyte per månad för överkomliga 199 kronor, billigare än många andra, och klart billigare än Telenor vars nät de använder.

Operatör: AIK Mobil
Mobilnät: Telenor
Webbplats: www.aikmobil.com

2. Slipp fakturorna

Det finns många sätt att slippa faktura för sitt mobilanvändande och kontantkort är så klart ett sätt. Hos Hallon som drivs som en separat del av mobiloperatören Tre har man skapat ett annat lite annorlunda sätt. Man har tittat på den populära musiktjänsten Spotify och låter dig så att säga prenumerera på ditt abonnemang eller kontantkort. Avgiften dras alltså automatiskt en gång per månad från det betal- eller kreditkort som du anger. Samtidigt som avgiften dras från ditt kort fylls alltså abonnemanget på med data, samtal och meddelandepott. 

Operatör: Hallon
Mobilnät: Tre
Webbplats: www.hallon.se

3. Ring till utlandet

Bland alla de olika kontantkort som Comviq erbjuder finns det två stycken där prisplanerna är särskilt anpassade för dig som ringer mycket till utlandet. Amigos är den ena som erbjuder billiga samtalstaxor till utlandet och Amigos Afrika är den prisplan som precis som namnet antyder ska ge de billigaste samtalspriserna när du ringer till något afrikanskt land. På Comviqs hemsida kan du själv se taxan för vad det kostar till det land du ringer mest. Värt att tänka på är dock att prislistan om du inte laddar kortet inom 30 dagar övergår till betydligt dyrare Comviq Kontant Bas.

Operatör: Comviq
Mobilnät: Tele2
Webbplats: www.comviq.se

4. Data utan tak

När du ska skaffa data till ditt abonnemang så får du ofta välja en mängd på någonstans mellan 1 och 10 gigabyte. När det är förbrukat blir det antingen totalstopp eller så stryps datatillgången till en hastighet som knappt är användbar alls. Med Universal Telecom så kan du för 50 kronor per månad surfa utan att du någonsin kommer upp i ett tak som begränsar. Du får obegränsad surf, men i en konstant begränsning på 1 Mbit/sekund för nedladdning, men då får du å andra sidan surfa på hela månaden ut.

Operatör: Universal Telecom
Mobilnät: Telenor
Webbplats: www.universal.se

Fakta: När operatören inte har ett eget nät
De flesta av operatörerna i den här listan är så kallade virtuella operatörer, vilket innebär att de inte har byggt några egna nät utan hyr kapacitet av någon av de stora svenska operatörerna som byggt egna nät. Ofta är de virtuela operatörerna fristående företag, men det finns även exempel där en operatör med eget nät lanserar ett fristående varumärke som använder det egna nätet, men med andra erbjudanden och under annat namn än moderbolaget. Hallon i Tres nät är ett sådant exempel, Halebop hos Telia är ett annat.