Stort stöd för ny språkmodell

Llama 2 kan bilda grunden för framtida AI

Lamadjur

Metas språkmodell för artificiell intelligens, Llama 2, vinner mark på flera fronter med nya partners.

Utvecklingen och användandet av artificiell intelligens bygger på olika så kallade språkmodeller, där två av de mest kända är GPT-4 från Open AI som används i Bing, och Googles Palm 2 som ligger till grund för AI:n Bard. Nu är dock en ny språkmodell på stark frammarsch i form av Llama 2 som utvecklas av Facebooks moderbolag Meta.

En av de stora skillnaderna är att Meta har valt att släppa Llama 2 som öppen källkod och därmed göra hela språkmodellen tillgänglig för alla utvecklare som är intresserade. Den har även väckt intresse hos andra företag, bland annat har Microsoft meddelat att språkmodellen kommer att stödjas av Microsoft Azure, företagets molnplattform som består av fler än 200 tjänster kopplade till webbutveckling och -applikationer.

Lokal AI i nya Snapdragon

Nu tillkännager även Qualcomm med start nästa år kommer samtliga Snapdragon-baserade flaggskeppmodeller att erbjuda inbyggt stöd för språkmodellen Llama 2. Det kommer bland annat att medföra lokalt stöd för generativ AI, något som enligt Qualcomm kan komma att leda till högre säkerhet och pålitlighet, bättre prestanda, möjligheten att använda AI:n utan att vara uppkopplad mot internet, samt mer personanpassad användning. Detaljen ”kan komma att” handlar om att även att Snapdragon-processorerna kommer att erbjuda stöd för Llama 2, så är det upp till de individuella tillverkarna om de vill utnyttja stödet eller inte.

Enligt Qualcomm kommer stödet för Llama 2 att bli tillgängligt för flaggskeppsmobiler och datorer från och med 2024 men nämner inte några specifika processorer. Därmed återstår det att se om stödet kommer att finnas med redan i Snapdragon 8 Gen 3, alternativt att den processorn uppgraderas i efterhand med stödet, eller att den första processorn med stödet blir Snapdragon 8 Gen 4.