Annons

Ett Europa utan Facebook

Meta hotar släcka Facebook och Instagram i Europa – ångrar sig

Om inte EU ändrar lagar för dataöverföringar säger Meta att de inte kan fortsätta erbjuda tjänsterna.

Publicerad Uppdaterad

Meta, bolaget bakom bland annat Facebook, Instagram och Whatsapp, säger att om inte EU ändrar sina lagar för dataöverföringar kan man tvingas släcka tjänsterna i hela EU. Bakgrunden till uppgifterna, som Meta har med i sin senaste kvartalsrapport, grundar sig i en EU-lagstiftning som säger att företag inte får föra över personliga data om EU-medborgare till USA. Anledningen till att EU införde den lagen var att man anser att personlig data inte är skyddad på samma sätt i USA som EU, och att stoppet för den typen av dataöverföring ska er EU-medborgare ett personligt integritetsskydd som inte USA kan erbjuda.

I sin kvartalsrapport skriver Meta bland annat att effekterna av förbudet mot dataöverföring eventuellt kan komma att innebära "att vi inte kommer kunna erbjuda ett antal av våra mest välkända produkter och tjänster, inklusive Facebook och Instagram, i Europa." Efter medierapportering om detta har dock Meta gått ut och förtydligat vad de menar. De hävdar nu att de ser risker men inte på något sätt hotar med att dra sig ur den europeiska marknaden med sina tjänster.  

Frågan om det kommer att gå att överföra den typen av information som Meta vill ha tillgång till i USA utreds just nu av irländska dataskyddsmyndigheten IDPC, och ett beslut förväntas komma någon gång senare i år.