https://www.mobil.se/nyheter/microsoft-s-gs-ha-ny-lightversion-av-windows-p-g-ng
562831
Nyheter
Windows Cloud

Microsoft sägs ha ny lightversion av Windows på gång

● BILDSPEL
Det kommer uppgifter från flera håll om att Microsoft är på väg att släppa en version av Windows som bara kan köra appar från Windows Store.

Om det låter bekant med en Windowsversion som bara kan köra appar och inte Windowsprogram så är det nog Windows RT ni tänker på, för det systemet passar precis på beskrivningen. Med tanke på vilken flopp Windows RT blev som surfplattesystem kan det tyckas märkligt att man planerar att göra samma sak igen.

Men något har hänt sedan dess, och detta något är Googles Chrome OS. Systemet har lyckats karva ut en nisch för billigare bärbara datorer, särskilt i utbildningssammanhang, trots att det inte heller kan köra Windowsprogram, eller något större utbud av program över huvud taget för den delen. Chrome OS fördelar är att det är ett snabbt och inte särskilt processorkrävande system, och att samma dator lätt kan delas mellan flera användare, då man huvudsakligen använder webben och molnlagring och därför inte har en massa lokalt sparat innehåll.

Det är alltså den modellen som Microsoft nu siktar på med vad som sägs heta Windows 10 Cloud, och varför inte? Windows borde ju vara en bekant miljö för de flesta, man har redan alla de molntjänster som behövs, och bara man kan göra systemet tillräckligt lättviktigt och billigt borde det kunna fylla samma behov som Chrome OS i dag fyller minst lika bra. Billiga datorer är ju också något helt annat än surfplattor.

Daniel Rubino på Windows Central säger sig ha bekräftat från källor på Microsoft att Windows 10 Cloud finns på riktigt, och nu har det även dykt upp vad som sägs vara skärmdumpar från systemet. Inte oväntat ser det ut precis som Windows 10, och det enda egentliga belägget för att det rör sig om ett eget system är en dialogruta som säger att detta program inte kan köras på denna version av Windows. Något som naturligtvis vore hur enkelt som helst att fejka, men å andra sidan, varför skulle man göra fejkbilder som inte visar något av intresse?

Med tanke på surrnivån kring Windows 10 Cloud kan vi nog räkna med att Microsoft kommer att visa upp systemet på sin utvecklarkonferens Build 2017, som pågår den 10 - 12 maj i år.