https://www.mobil.se/nyheter/microsoft-ska-utmana-apples-ipad-med-billig-surfplatta
565303
Nyheter
Vill nå större försäljningsvolymer

Microsoft ska utmana Apples Ipad med billig surfplatta

Enligt obekräftade uppgifter ska Microsoft ha planer på att släppa en relativt billig Surface-platta under årets andra halva. Siktet ska vara inställt på den marknad som idag domineras av Apples Ipad.

Det är dyrt med en Surface Pro. Den enklaste modellen i Sverige går att hitta hos återförsäljare för runt 8 500 kronor, medan den kostar 9 299 kronor i Microsofts butik. Det handlar onekligen om en hel del pengar, och därmed är Surface Pro kanske inte det primära valet för privatpersoner utan en enhet som snarare ska betraktas som ett arbetsverktyg. Och nu hävdar ”källor med insyn i saken” att Microsoft förbereder en satsning på att nå det lite enklare surfplattesegmentet, som idag domineras av Apples Ipad, en enhet som går att få till ett betydligt mer överkompligt pris på 3 795 kronor. Det finns dessutom en hel drös Android-plattor med lägre prislapp än så, som bjuder på riktigt fin prestanda. 

Har testat konceptet förr

Det är inte första gången som Microsoft prövar sina vingar på området. Den första Surface RT-plattan var inte någon dyrgrip, men föll helt enkelt inte konsumenterna i smaken, vilket föranledde att man bytte strategi och lade allt krut på Surface Pro. Senast Microsoft var i närheten av att ta fram en produkt i segmentet med lite lägre prislapp var 2015. Då kom Surface 3 som kostade 5 690 kronor i Sverige. Men inte heller den blev någon jättesuccé och Microsoft slutade därför tillverka den 2016. 

Blir något mindre

De nya enheter man nu påstås ha på gång sägs få ett pris på drygt 4 500 kronor och ska vara rustade med lite mindre skärmar än Surface Pro, närmare bestämt 10 istället för 12 tum. Enheterna väger följaktligen lite mindre och kommer dessutom att få rundade hörn, något som borgar för lite bättre ergonomi vid klassiskt soffanvändande. Enheterna sägs även få både processor och grafikchipp från Intel. Microsoft har inte kommenterat uppgifterna och det finns förstås all anledning att inte dra alltför stora växlar på dem ännu. 

Relaterade artiklar