Läs alla frågor och svar

Mobil svarade på era frågor om Android

På fredagen höll Mobilredaktionen en frågestund om Android med läsarna. I dokumentet nedan hittar du bland annat frågor och svar om när Jelly Bean kommer till Galaxy S2, om man kan ha en 3G-uppkoppling på en 4G-lur - samt vilken lur som egentligen är bäst av Iphone 5 och Galaxy S3.

Publicerad Uppdaterad

Jan Banan: Hur många av er har "konverterat" till android idag? Hoppas ni på något mer system i framtiden? Vad saknar ni mest i android? vad saknar ni mest i andra system utanför android?

David Boda: Alla på redaktionen testar telefoner från alla system så att "konvertera" är omöjligt. Jag tror inte att något nytt system kan slå sig in framgångsrikt på marknaden, Samsung lyckades inte med Bada och Nokia fick ge upp Symbian (och de hade ändå ganska många år att lyckas på). Men man ska aldrig säga aldrig. Det jag saknar med Android är främst att det är så tillverkarberoende. Ett spel på från Google Play kan fungera alldeles utmärkt på en viss Samsung-lur, samtidigt som den inte finns till en viss LG-mobil, trots att de har liknande hårdvaruspecifikationer. Det problemet finner du inte i lika stor utsträckning på Ios men samtidigt får man ge upp en del valfrihit. Och Windows har fortfarande inte kommit ikapp på apputbudsfronten.

rolle: jag tycker inte om epostklienten på android, tycker wp7 och ios-programmen funkar 1000ggr bättre (tom symbian belle är mycket bättre än android). Finns det bättre alternativ i google play? Jag har 5 emailkonton som jag kollar.

Kalle Wiklund: Aqua Mail är en uppskattat mejlklient som bland annat har stöd för att samla flera inkorgar på samma sida. Du hittar appen i Google Play

David: Hur ständer man ner appar på android tex på ios kan man dubbel klicka på hem knappen och gör det!

David Boda: Det kan te sig lite olika beroende på Androidversion och mobiltillverkare. Men generellt sett så går man in under "inställningar" och där hittar man "program" eller "appar" och underkategorin "aktiva" eller "pågående" och där kan man välja den appen man vill stoppa. 

Rasmus: När kommer sony xperia z ut i Sverige.

Erik Mörner: Telia, Telenor och Tre uppger att de snart ska börja ta emot förhandsbokningar på Xperia Z och de senaste uppgifterna är at den ska börja säljas i Sverige i slutet av mars.

billy: varför har inte android så många appar som app store har

Marlène Sellebråten: Svaret på din fråga är antagligen främst pengar men även utvecklarnas erfaranhet med plattormen. Hittills har iOS-appar gett mer pengar till utvecklarna. Det som genererar pengar är in-app-köp och freemium och möjligheter upplevs fortfarande som större för det på iOS. De flesta utvecklarna utvecklar för både Android och iOS, men prioriterar fortfarande iOS av den anledning som jag just gav. Android är enligt olika undersökningar utvecklarnas favoritplattform. Att det kommer upp fler och fler nya Android-plattor driver ännu mer utvecklarnas intresse för Android framöver då allt fler vill utveckla till just plattor. Men även på plattor så ser många utvecklare större möjligheter att tjäna pengar på Ipad idag. 

asko: är android bättre än app store

David Boda: Om du menar appaffären Google Play jämfört med Apples motsvarighet så skulle jag svara nej. Men Play är definitivt mycket bättre nu än vad den var vid lanseringen.  

Fredrik: Är Android snabb mot iphone 5 ? ?

David Boda: Beror helt och hållet på vilken hårdvara Androidtelefonen har. Men generellt sätt brukar Iphone 5 vara i topp i olika benchmark-tester. Sen hur mycket av det som märks i den vanliga vardagsanvändningen, ja om det tvistar de lärda.

anoym: finns det säkerhets appar ?

David Boda: ja det finns det. Som start kan du kolla in den här artikeln som går igenom hot och lösningar.

Per: När kommer Samsungs Note 8 platta visas upp?

David Boda: Den ska lanseras under Mobile World Congress 2013 som startar 25:e februari i Barcelona. 

THE-TURK-MEN: kan ni/du snälla uptatera "samsung galaxy xcover" ? snälla?

David Boda: Jag tror att Samsung har större möjligheter att påverka det än vad vi har...

Harri: Hej .har en samsung s3 just nu och tänker byta till s4:an när den kommer. vad kan vi förvänta oss av s4:an? Mvh Harri

Kalle Wiklund: Hej Harri! Än så länge kan vi bara spekulera. Men förhandssnacket talar om en femtums-skärm med full hd, vilket känns troligt eftersom flera konkurrenter har visat upp telefoner med sådana skärmar. Det talas också om telefonen ska få en fyrkärnig processor på 2 GHz och med 2 GB i ram-minne. Med stor sannolikhet får vi se en telefon med 4G-stöd också. Men inget av detta är som sagt bekräftat ännu utan bygger enbart på spekulationer ...

hassan: tror ni att htc one x får sense 5.0? kommer den ev. få android 4.2

Daniel Hessel: HTC har inte direkt varit villiga att uppgradera Sense till äldre lurar i tidigare fall (mest småputs eller uppgradering i enstaka fall), så min gissning är att det tyvärr inte kommer att hända.

Stefan Fahlen: Hej vet ni varför Motorola inte säljer några av deras nyare modeller i Sverige Har dom helt slutat att säljas i Sverige är intresserad av flera mobiler som kom ut i höstas Är oxå intresserad av google x phone men den kommer väl inte heller att säljas här

Daniel Hessel: Har inte hört hur det faktiskt blev till slut. Men i höstas försvann Motorola från den nordiska marknaden både sett till distribution av lurar och PR. Just distributionen skulle omförhandlas så att vissa lurar skulle släppas här, men hur det har gått med det vet jag inte. Förhoppningsvis påverkar det inte X Phone, men det är svårt att säga i dagsläget.

anoym: kan man ha 3G uppkoppling på en 4G mobil?

Marlène Sellebråten: Ja, med en 4G-telefon surfar du i 4G-nätet när det finns 4G-täckning och i 3G-nätet där 4G-täckning saknas. Du ringer fortfarande i 3G-nätet, eller i 2G-nätet om det saknas 3G-täckning.

RogMan: Är rätt färsk Androidfrälst,Det pratas mycket om MicroLagg i Android. Märker inga större grejjer i min HTC. Kan nån förklara lite för mig vad det är?

David Boda: Microlagg var ett ganska vanligt förekommande i tidigare Androidversioner. I takt med att Android har förfinats och att hårdvaran i mobilerna generellt blivit bättre så har det mer eller mindre försvunnit. 

egontou: hej vilken betal app er värd att satsa på fins jo en del.

Marlène Sellebråten: Det finns många bra betalappar men det beror på vad du är ute efter, med andra ord vilken typ av betalapp du har behov av.

kimpa: Jag har en Asus Nexus 7 surfplatta som vägrar uppdatera från Android 4.1.2. till 4.2. Har tittat runt och det är andra som har samma problem. Kommer det en lösning på det här eller måste jag gå in och uppdatera den manuellt?

Kalle Wiklund: Märkligt. Har du köpt plattan via en operatör i Sverige? I vissa andra fall - t ex Galaxy S3 - är det delvis operatörerna som pushar ut mjukvaran. Frågan är dock om detta även gäller Nexus-enheter.

Philip: Hej! Jag är lite osäker på vilken telefon jag ska köpa, jag hade först tänkt mig en Nexus 4 på grund av att man får vanilla Android, men nu efter CES verkar det som alla toppmobiler 2013 kommer att ha en 1080p-skärm vilket Nexus 4 inte har. Valet står nu mellan Nexus 4, Xperia Z, och Samsungs kommande toppmobil (S4 eller vad det nu blir för namn). Det jag är ute efter är den bästa tänkbara Android-telefonen som släpps i år. Min fråga är alltså vilken telefon tycker ni att jag ska satsa på? Har ni några andra förslag än de jag tänkt mig? 

Kalle Wiklund: Det är alltid svårt att svara på. Vad vill du att din nya telefon ska uppfylla för slags vardagskrav? Nexus 4 är den enda telefonen som vi har haft möjlighet att testa av de lurar du nämner, så det är egentligen omöjligt att jämföra dessa tre modeller med varandra. Jämför du Xperia Z och Nexus 4 har Sonys senaste toppmodellen konkurrensfördelar i form av femtums skärm med full hd-upplösning, samt stöd för 4G. När det gäller Samsungs kommande flaggskepp är det ännu svårare att svara på hur bra den är, eftersom det egentligen inte finns några bekräftade uppgifter om telefonen.

Daniel: Hej. Vet ni om Jelly Bean kommer att komma till Sony Ericsson Xperia Mini?

Erik Mörner: Hej, nej tyvärr, det kommer ingen sådan. Xperia-familjen som lansderades 2011 kommer inte få fler uppgraderingar efter ICS har Sony hälsat.

Se utan appar: Hejsan! Vill kunna kolla på t.ex. svtplay, trailers på imdb utan att ladda ner appar.. Jag har en Samsung galaxy s2, hur gör jag? Jag vill helst inte behöva skaffa google-konto.. Räcker det om jag går till adobe flash:s sida? Jag frågade de på samsung för någon månad sedan.. jag har för mig att de, sa att det gick, men var svårt.. När S2 sedan får Jelly Bean blir det problem då med flash, om det är nu det som behövs för att kolla strömmande?

Kalle Wiklund: SVT Play är html5-baserat, så du ska kunna se program direkt i webbläsaren. De har dock haft en del problem med videokrypteringen, men jobbar med detta. När det gäller imdb är jag vet jag inte vilken lösning de använder, ifall det är flash eller html5. Här kan du läsa mer om hur du installerar flash i din androidmobil utan att behöva skaffa ett google-konto eller ladda ner via google play-butiken.

AnnaCarin: Jag funderar på att köpa en xperia V men har hört att den är lite seg och så. Hur mycket bättre är xperia Z? Är den värd att vänta på och i så fall när finns den på marknaden? Och drar Z mycket mer batteri än V? 

Daniel Hessel: Omöjligt att säga just nu då det enda vi sett av Xperia Z är en förhandsversion på mässa. Vi kommer givetvis att testa prestanda och batteri på den så snart vi får in ett färdigt exemplar. Men innan dess kan vi bara spekulera kring skillnader med tidigare modeller (även om det vore konstigt om den var långsammare naturligtvis).

gunvald: När kommer den trådlösa laddaren till s3? nu har det snart gått ett år sedan den visades och när kommer den kraftiga billaddaren som skulle komma?

Daniel Hessel: Samsung ryckte mest på axlarna sist jag frågade, så min gissning är att den antagligen inte kommer. Eventuellt lanseras den som tillbehör till S4, men det är bara min egen gissning.

Felicia: Kommer det någon uppdatering till Blade III snart?

Daniel Hessel: Då det är en budgetlur ska du nog inte förvänta dig uppdateringar alls. Vi har i alla fall inte hört något om någon sådan till Blade III

Matz Karlsson (igen): Kommer HTC:s nya lur ha världsledande prestanda?

Erik Mörner: Just idag vet vi ju inte i detalj vad kommande lanseringar bjuder på, men det är väl rimligt att anta, baserat på hur HTC:s tidigare topplurar utrustats

Matz Karlsson (ånyo): Vilken "bomb" förväntar ni er släppas i Barcelona? Vad säger de mest trovärdiga ryktena? Varför kom inte Motorola razr till europa; väntade länge på den? Kan man tänka sig att Motorola lanserar sina produkter i Sverige framgent? Varför inte i sa fall? 

Erik Mörner: Det som det snackas mest om är väl Samsungs böjbara skärm, men det är väl troligt att den kommer senare än Barcelona kankse. Annars har ju HTC sin lansering veckan innan Barcelona. De som tycks satsa mest under mässan i Spanien verkar vara Nokia. Vi håller för fullt på att planera vår egen medverkan på mässan och pusslar ihop alla presskonferenser och lanseringar som är inplanerade.

tommy e: Kommer det inga uppdateringar på android så laggen försvinner liksom iphone 5 som är klockren

Erik Mörner: I Android 4.1 var i alla fall Googles tanke att åtgärda det där genom sitt "Project butter". Det är säkert ett arbete som fortskrider även framöver.

Adam: Jag får välja en ny mobil från företaget, vad ska jag välja? En S3? eller är det nödvändigt att vänta tills det kommer S4 eller Xperia Z? HJÄLP!

Erik Mörner: Jag har svårt att tänka mig att en S4 eller Xperia Z tillför något som är oumbärligt i arbetet, men om du inte har några direkta budgettak från arbetet kan det ju vara kul att vänta. Z är ju vattentålig om det är något du värderar högt.

Lars-Erik: Hej, det har tidigare pratats om (på nätet åtminstone) att det inte finns stöd för fyra kärnor i android. Stämmer detta? I vilka versioner av systemet finns det stöd?

David Boda: Android stödjer fyra processorkärnor men det tvistas om hur effektivt dessa kärnor egentligen utnyttjas. Intels Mike Bell, General manager of mobile and communication group, har sagt att Intels egna interna tester av ICS-lurar med multipla processorkärnor har visat på liten till ingen förbättrig i prestandan överlag. Han menar också attt chiptillverkarna inte har varit tillräckligt bra på att optimera chip för Android. Det kan vara en anledning till varför ZTE Grand X som kör med en Intel-processor bara har två processorkärnor, eller så tycker Intel helt enkelt att det inte behövs fler än två. Hur som helst är det ett komplicerat problem eftersom apparna man kör, Androidsystemet, processorchip och andra komponenter i mobilen alla påverkar slutresultatet. 

Tobbe: När kommer Jelly Bean till Galaxy TAB2 7.0? Mvh Tobbe

Kalle Wiklund: [UPPDATERAD SVAR] Hej Tobbe! Galaxy Tab 2 7.0 förväntas få Jelly Bean någon gång under årets första kvartal, som sträcker sig till i slutet av mars.

JellyBean Samsung: Hallå! På vilka sätt kan man skaffa den officiall Jellybean, som ska komma til Samsung galaxy s2 i februari? Går det att skaffa Jelly Bean trådlöst via mobilabbonemnaget, eller måste man göra det via hemma nätet? Kan det ske trådlöst överhuvudtaget, eller måstte jag koppla in mobilen i typ datorn? Om man måste koppla mobilen.. Kan man då göra det i surfplatta? Jag undrar för har just nu bara min Samsung galaxy s2 och mitt Telenor abbonemang. Jag har ingen dator och inget fast internet ( ska kanske skaffa fastinternet snart) och jag har ingen dator eller surfplatta... Ska jag behöva skaffa fastinternet och en dator, för att kunna skaffa Jelly Bean? Det måste väl gå på något annat sätt.. Jag känner ingen som bor i närheten... Kan man gå till Siba ( där jag köpte mobilen) eller till telenor (som är min operatör) så fixar någon av de det? Min spontana tanke är väl att det kan bli problem eftersom man använder sig av kies och då måste jag väl göra sedan alla saker som kräver kies via den datorn, på t.ex. Siba... Ni får gärna förklara för mig eftersom jag inte kan något av sådanna här saker.. jag har aldrig  ens använt kies tex.

Kalle Wiklund: Hej! Du ska kunna ladda ned systemuppdateringen trådlöst (OTA, over-the-air). Du måste alltså inte koppla mobilen till en dator. 

Mcafee: Tjena! Jag tänkte strax köpa min första smartphone, så jag har ingen möjlighet att kolla hur betalningen sker när man laddar ner Mcafees säkerts app från Google play. I beskrivningen står det att man kan testa gratis en vecka, sedan får man betala för att använda den... Hur kommer betalning ske? Kan jag betala via min telefonräkning ( jag har abbonemang)  Jag vet t.ex. att man kan köpa f-secuarty i vissa butiker och sedan ladda ner appen kostnadsfritt i Google play istället för att direkt betala i Googleplay för F-secuarty-appen... Jag har tittat i butiker efter mcafee antivriusprogram till mobilen, men har inte hittat någon butik.. Jag vill endast betala kontant, eller via mobil-fakuran när det gäller att köpa något till mobilen.. Ps. Kan man köpa något liknade till Googleplay som finns till appel, alltså att man köper ett presentkort, som är laddat med pengar som man sedan kan handla appar för? :) Förresten jag vet att man bara kan använda betalkort när det gäller betalning i googleplay, men tänkte att kanske man kunde betala via mobil-fakuran när det gäller köp, som sker i appen ( som i fallet med mcafee-appen)

Erik Mörner: På Mcafees webbplats kan man betala för programmet med de flesta vanliga konto- och kreditkorten.

Alex: Kan man uppdatera till android 4.2.1 på Samsung galaxy s3 inom kort?

David Boda: All officiell information om uppdateringar till Samsung-lurar finns på en informationssida hos Samsung.

Lasse: Jag har en Galaxy Note med Android 4.0.3. Samt ett SD-kort 16GB inköpt på Kjell&Co. Sedan jag en gång satte i minneskortet i min laptop med Win7 och sedan tillbaka i telefonen så bootar den normalt bara en gång av 10. Annars går den igång, och efter 2-3 minuter bootar den om automatiskt, och det fortsätter. Dock behöver jag inte ange sim-kortets pinkod vid varje autoboot. Dessutom blir luren väldigt varm upptill vid kameralinsen. Tar jag ut batteriet och tar ut minneskortet så startar telefonen därefter normalt. Detta problem började efter att jag haft mitt minneskort i Win7-datorn. Då telefonen bootar om så snabbt, så hinner jag aldrig gå in i inställningar för att formatera om kortet. Jag gissar att en omformattering i Win7-datorn inte förbättrar situationen. Lösning? Känd bug? Taskigt minneskort (Fabr. Sandisk)? Samsung support har ingen aning.

Erik Mörner: Det låter ju som minneskortet är skadat på något vis. Jag skulle prova att formatera det om du nu inte har något innehåll på det som du absolut vill spara. Det verkar ju knappast kunna bli sämre? Annars är ju alternativet att köpa ett nytt minneskort, kostar ju inte mer än en dryg hundring idag, så det kan det kanske vara värt?

anoym: vilka mobiltelefoner ska jag köpa om jag vill ha bra prestanda?

Erik Mörner: Ja, det enkla svaret är ju att välja någotn av tillverkarnas flaggskeppsprodukter, de dyraste, för det är ju de som har fyra processorkärnor, eller till och med åtta och bra prestanda i övrigt. Sen är kanske en mer relevant fråga vad det är du vill utnyttja telefonen tillsom gör att du behöver mycket prestanda, förmodligen bättre att börja i den änden.

felix: är android market en bra app butik. eller spel butik

Erik Mörner: Jo, när du har en Androidmobil så har du ju inte så mycket att välja på, men Android Market (eller Google Play som det ju heter numera) är bra. Spel kommer dock ofta först till Iphone och Ios, men det hjälper ju inte oss Androidanvändare så mycket.

Kristoffer: Hej! Jag undrar om det finns några telefoner med senaste android som kan spela in telefonsamtal utan att man behöver roota telefonen? Varför begränsar man möjligheten att spela in telefosamtal?

Erik Mörner: Appen Record My Call fungerar. Stöds av mobiler med Android 2.1 eller senare, vi har testat på flera olika mobiler.

anoym: vilken mobiltelefoner ska jag kolla på om jag vill ha bra prestanda?

David: Samsung Galaxy S3 eller Note 2, Google Nexus 4 eller Asus Padphone 2 är några exempel. Har du is i magen kan du vänta några veckor på LG optimus G (i princip som Nexus 4 men med 4g) eller se vad som visas upp på Mobile World Congress i Barcelona i slutet av februari. Dock kommer de nya lurarna som visas där förmodligen inte släppas förrän om några månader och framåt. 

Burtsson: Vad tror ni att vi kommer att se av Mircast i andriodvärlden under året? Kommer utbredningen framöver att bli ett alternativ till Airplay?

David Boda: Väldigt svårt att säga innan man ser hur bra det fungerar (vi har själva inte hunnit testa det än). Men att det finns donglar att koppla till tv:n om den inte stödjer systemet lär underlätta. 

Anders K: När får vi se LG Optimus G i Sverige? Tack.

Erik Mörner: LG arrangerar en "Sverigelansering" för den telefonen för svensk press i mitten av februari, så jag skulle gissa att den kommer ut strax efter det, frammåt månadsskiftet februari-mars kanske.

JellyBeanSamsung: Hej igen! Vad jag har läst så ska man inte kunna ladda ner den OTA och man måste ladda ner det via kies, men detta stämmer alltså inte?

Kalle Wiklund: Jag pratade precis med Samsung, och de bekräftar att Galaxy S II ska kunna ta emot uppdateringen OTA.

Se utan appar2: Hallå igen! Måste jag ha någon speciellt webbläsare för att kunna se på svtplay om de nu kör med html 5? Jag har intre bryt mig om att ladda ner någon app eller något, så jag har orginal webbläsaren, eller vad man ska säga.. Jag testade för några månader sedan att gå och titta/lyssna på tv4play,tv6play , svtplay, rixfm, lugnafavoriter och ingen funkar... Tror det står typ på alla att jag behöver ladda ner deras app

Kalle Wiklund: Tyvärr. Det visade sig att jag gav ett felaktigt svar till dig tidigare. Ber om ursäkt för detta. Du kommer åt SVT Play via webbläsaren, men för att spela upp videoklippen hänvisas du till appen. Jag misstänker att detta beror på videokrypteringen i Android, och att SVT av upphovsrättskilga skäl än så länge måste visa upp videomaterialet i appen. När det gäller Ios kan videofiler spelas direkt i webbläsaren, men där ser videokrypteringen annorlunda ut. Jag har testat tre olika webbläsare till Android, men blir alltid hänvisad till appen för att spela upp klippen. Finns det någon av er läsare där ute som har ett tips om vilken webbläsare "Se utan appar" kan använda sig av?

TBL: Det är bra att telefonerna blir tåligare mot vatten, men priset är att det sitter luckor för alla kontaktöppningar. Även usb-ingången som man laddar telefonen genom varje kväll. Förr eller senare går den lilla stroppen av som går från luckan till telefonen. Och sen är luckan snart borttappad. Om vattensäkra telefoner alltid medgav induktiv laddning så man slapp pilla med luckan vore saken i ett annat läge. Men sådana teelfoner är fortfarande sällsynta, eller hur. Xperia Z har väl inte induktiv laddning?

Erik Mörner: Stämmer, Z har inte trådlös laddning. 

AnnaCarin: Hej igen, jag undrade tidigare om hur mycket bättre Xperia Z är än V. Om jag förstått det hela rätt så saknar V  Jelly Bean vilket finns i Z, och att det ska göra Z mycket bättre. Har dock inte så stor koll på vad Jelly Bean innebär och vad som blir bättre i mobilen. Vill gärna ha en enkel förklaring på det. Tack på förhand. 

David: Generellt sätt så kan man säga att det innebär lite nya funktioner och i de flesta fall (beroende på mobilmodell och hårdvara) prestandaförbättringen. För en lite mer djupgående granskning kolla in: http://www.mobil.se/nyheter/titta-narmare-pa-nyheterna-i-android-4-2-1.5...

hansu: stämmer det att android ska bli mer låst, mer som wp eller ios? 

David Boda: Det är ingenting som jag har hört, sen kan man ju ha olika definitioner av "låst". 

Nitze: Vill skicka musik via blåtand till en blåtandsrec. med en Nexus 7. Varför hackar det så mycket?

David Boda: Svårt att säga men blåtand är inte helt problemfritt om man ska vara ärlig. Sen spelar räckvidden väldigt stor roll, ju mindre avstånd mellan enheterna, destå bättre brukar kvalitén bli. 

Chatten: Hur länge är chatten öppen idag?

Kalle Wiklund: Chatten är öppen i cirka 10 minuter till.

Ubbe: Hur står sig samsung s3 mot kommande konkurrenter, eller ska man köpa någon med 4g eller äter de bara massa batteri?

Kalle Wiklund: Hur S3 står sig mot kommande konkurrenter är svårt att säga, eftersom det är få av dessa som har släppts ännu. Men när det gäller Xperia Z är den ju båda vattentålig och har en full hd-skärm på 5 tum, vilket inte S3 kan matcha. Men det är fel att uttala sig om hur bra Xperia Z är i jämförelse, då vi inte har kunnat hårdtesta den luren än. När det gäller batteritid för 4G-lurar har inte vi märkt någon skillnad (dvs att de ska vara sämre) om man jämför med 3G-modeller. Du kan läsa mer om 4g-lurar här.

Fabriktåterställa: Hej! När tror ni Jelly Bean kommer till Samsung galaxy s2 början av februari eller slutet? Förresten behöver man fabrikåterställa mobilen innan och efter man uppdaterar mobilen till Jellybean? Gäller det sedan att man behöver fabrikåterställa när man får mindru uppdateringar? Känns omständigt att behöva borde fabrikåterställa både före och efter uppdateringar :)

Kalle Wiklund: Hej! Det är omöjligt för oss att uppskatta när i månaden som uppdateringen rullas ut. Det är helt upp till Samsung och operatörerna. I regel ska du inte behöva fabrikåterställa mobilen innan och efter systemuppdatering. Men om du är orolig för att du kanske måste göra det, kan du ju se till att backa upp din Android med t ex appen Myback Up Pro innan uppdatering. 

Tommie: Hoppas ni kommer att testa alla 5 tummare med 1080p skärmar och höga pixeltal för det måste väl vara skillnader mellan dom också men det är en underbar framtid vi går...*ler*

Kalle Wiklund: Hej Tommie! Självklart kommer vi att testa alla femtummare  med 1080p-skärmar som släpps i Sverige. Tror inte att nån mobilnörd skulle vilja missa det ... :)

Tony: Finns det något datum på Android 4.2 till Note 2

Kalle Wikund: Tyvärr inte. Så fort vi vet mer kommer vi att skriva om det på mobil.se!

neranniv: när får samsung galaxy nexus android 4.2

Kalle Wiklund: Enligt Samsung ska systemuppdateringen dyka upp någon gång under Q1, som sträcker sig till slutet av mars.

anyom: när kommer htc one sv ut i butik?

Kalle Wiklund: HTC sa tidigare att luren skulle komma i början av januari, men nu har vi inte hört nåt på ett tag. Återkommer när vi vet mer om saken!

anoym: om man vill ha bra surf prestanda vad ska man välja då?

Kalle Wiklund: Det beror lite på hur mycket pengar du är beredd att lägga ut. Samsung Galaxy Note 2 4G är en riktig prestandabest, som bland annat blev bäst i test i när vi tittade närmare på nuvarande 4g-lurar. Du hittar testet här.

Isabelle: Hur byter man android version? 

Kalle Wiklund: Det beror lite på vad du har för telefon, och vilken Androidversion som den har just nu. I vissa fall måste du ansluta telefonen till en dator för att kunna uppdatera den, i andra fall kan luren ladda ner uppdateringen över wlan, det vill säga trådlöst internet.

Northug: Hvilken lur ar best av S3 och Iphone 4 når man åker skidor ?

Kalle Wiklund: Är det några särskilda egenskaper du eftersöker? Ingen av telefonerna uppfyller krav för t ex vatten- eller dammtålighet. Tänkte du på skidrelaterade appar?

Buffalo Sabres: När blir det någon uppdatering till jellybean av Samsung Galaxy Note ?

Kalle Wiklund: Någon gång under årets första kvartal är det sagt. Vi har tyvärr ingen mer utförlig information än så.

anoym: vilken är den snyggaste mobiltelefonen tycker ni?

Kalle Wiklund: Jag kan bara svara för mig själv, men jag tycker att HTC One X+ och Nexus 4 är de snyggaste Androidlurarna just nu. Kommande LG Optimus G - som på många vis är samma telefon som Nexus 4 - ligger således bra till också. Men - detta här är bara mina personliga åsikter, inte något som hela redaktionen står bakom.

amor: är s3:an en bra bobil med jämfört av iphone 5. och har s3:an bättre google play nu än förut

Kalle Wiklund: Du kan läsa vårt jämförande test av de två telefonerna här! Om du menar ett Google Play med fler appar som tidigare bara funnits till Iphone, så ja, det stämmer.

Rasmus: När kommer galaxy s4 kommer att presenteras jag tror att det kommer att bli tror ni det också?

Kalle Wiklund: Senaste ryktena talar om en lansering i slutet av mars, och sen lansering i april. Men detta är som sagt bara spekulationer. Det samma gäller specifikationer. Du kan läsa mer här.

Nybörjare: Hej! Har skaffat min första android/smartphone. Vad ska jag tänka på att göra för inställningar när det gäller säkerhet och integrite? Jag kan inget om teknik, så jag hade varit väldigt tacksam för svar, från någon!! Vpn och kryptering är det något jag ska bry mig om när jag surfar via mitt telenorabonemnag? Förresten hur stänger man av appar? 

Kalle Wiklund: Tänker du på websurf? Många webbläsare - däribland Chrome - har stöd för ett inkognitoläge. När det är aktiverat kan du surfa utan att webbhistorik, sökhistorik eller kakor (cookies) sparas. Du öppnar en inkognitoflik i Chrome genom att trycka på menyknappen, och sedan välja "Ny inkognitoflik". Hur du stänger av appar beror på vilken Android-version som din telefon har. I de senaste Android-versionen kan du t ex trycka på Hemknappen för att se alla aktiva appar, som visas som tumnagelsbilder. Du kan sedan välja att svepa apparna åt sidan för att stänga av dem. Annars kan du alltid stänga appar genom att gå in i aktivitetshanteraren, som du hittar via Inställningar i din appmeny. Där kan du sedan välja att "Stoppa" de appar du vill avsluta.

Android mot iPhone 5: Android så finns det 4G

Kalle Wiklund: Ja, det stämmer. Detta gäller ju även Nokia Lumia 920. Ni hittar ett större test av 4G-lurar här.

Kalle Wiklund, webbredaktör mobil.se: Då stänger vi chatten för i dag. Tack till alla som har varit med och ställt frågor!