För att undvika strålning

Mobilförbud på skolor föreslås

Vid Europarådets ledningsgruppsmöte i veckan kommer man att diskutera ett förslag om förbud mot mobiltelefoner i skolor. Förbudet är tänkt att skydda barn från mobilstrålning.

Publicerad Uppdaterad

Bakom förslaget om mobilförbud står en socialdemokrat från Luxemburg, Jean Huss, som inte vill begränsa förbudet till att enbart gälla mobiltelefoner. Huss anser att inte heller Wlan ska få förekomma på skolor, uppger Europaportalen.se.

Enligt Marietta de Pourbaix-Lundin (m), ordförande för den svenska parlamentariska delegationen i Europarådet, är utsikterna för att Huss ska få stöd för sitt förslag inte stora, men det avgörande är vilka som är närvarande vid mötet.

– Får han igenom detta har han en väldig tur beroende på vilka som finns på mötet. Det är en knepig fråga inte minst för elöverkänsliga men utvecklingen går inte att stoppa. Jag kommer inte att stödja förslaget,  säger Marietta de Pourbaix-Lundin till Europaportalen.

Utöver förbudet vill Jean Huss också att det ska genomföras kampanjer som riktas mot föräldrar, lärare och barn för att informera om riskerna med strålning från bland annat mobiltelefoner och trådlösa routers.

De som slutligen avgör frågan blir Europarådets parlamentariska församling, som ska behandla förslaget i juni. Skulle Huss få stöd även där förväntas Sverige följa ett sådant beslut.