Kunskap och trygghet

Mobilkörkort ska göra nätet och mobilen säkrare för barn

Telia och Friends står bakom ett nytt mobilkörkort för barn, vilket är ett sätt för barn men även föräldrar att prata om och adressera problemen.

Publicerad Uppdaterad

Att "använda skärmar" i form av mobiltelefoner och surfplattor kryper neråt i åldrarna. Enligt Telia börjar barn använda en skärm i snitt vid sex års ålder, och att det inte är någon större skillnad på att umgås på skolgården eller över skärmen. Det gäller tyvärr även baksidan av social samvaro, eller som Telia uttrycker det i ett pressmeddelande: "kränkningar är lika verkligt oavsett var det sker".

Därför har Telia i samarbete med Friends lanserat Mobilkörkortet, ett kunskapstest för hela familjen. Ökad kunskap ska ge ökad trygghet för barn när de använder smarta mobiler. Tanken är att barn ska kunna göra kunskapstester för att lära sig att umgås på sociala medier och hantera att finnas på internet. Mobilkörkortet ska dessutom kunna användas som ett verktyg för föräldrar för att samtala med sina barn om vår digitala tillvaro.

Mobilkörkortet vänder sig främst till barn i åldrarna 6-9 år och deras föräldrar men kan användas av alla, och består av en kunskapsdel och ett test med olika kapitel. Dessa tar bland annat upp ämnen som hur man är en bra kompis men även sådant som säkerhet, troll och virus, spel och sociala medier.

De som klarar testet belönas med ett digitalt mobilkörkort.

Källa