Miguel Inzunza

Mobils läsare testar LG G7 Thinq

Två av Mobils läsare har blivit utvalda att skriva läsartester av LG G7 Thinq. Här är Miguel Inzunzas recension.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
9/10
System & program
9/10
Användarupplevelse
9/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
88%

Skärmen

Systemet

Ljudet

Snålt med arbetsminne och lagring för prislappen

Här är mina intryck av LG G7 Thinq (G7 härefter) efter en veckas användande. Jag jämför med min ordinarie mobil, Googles och Huaweis Nexus 6P (Nexus 6P härefter), som är en mobil som har klarat sig bra en lång tid efter att den introducerades.

Första intrycken av enheten

Det som kan noteras vid en första anblick är den fysiska storleken, där G7 (6.1”) är smalare och kortare vilket är intressant med tanke på att skärmytan ska vara något större än på Nexus 6P (5.7”) (Skärmyta mäts i tum på skärmens diagonal, vilket innebär att en skärm kan ha högre tumtal och ändå mindre area om den är långsmal. Red:s anmärkning). Det som blir uppenbart är hur mycket av själva ytan som används på G7, det är verkligen maximalt. Det blir inte mycket svart yta kvar när skärmen är igång. När det kommer till själva känslan av att hålla G7 i handen känns den ganska bra men man kan inte låta bli att sakna aluminiumskalet från Nexus 6P. G7 har en glasyta både fram och bak vilket ger en känsla av att den är mer ömtålig än Nexus 6P. Trots glasytan på G7 så känns den inte hal och det gör inte heller Nexus 6P med sitt aluminium skal. Värmeutvecklingen är däremot påtaglig så fort samtal pågår med Nexus 6P medan G7 med sin glasyta förblir sval vid samtal. Att ersätta aluminiumskal med glas har säkert påverkats av utvecklingen där mobiler använder mer energikrävande komponenter. För att få ett klargörande om ömtålighet för slag, stötar eller fall skulle det vara intressant att se vilken av dessa mobiler som är den mer tåliga, den med skal av aluminium eller den med skal av glas. En annan fördel med G7 är att den är lättare att hålla och den slinker ner i framfickan utan att det känns att den finns där vilket inte är fallet med Nexus 6P som är lite bredare. Placeringarna av knapparna är också något som skiljer. Om själva På/Av knappen finns ungefär på samma ställe på höger sida på båda mobilerna så är volymknapparna placerade på vänster sida för G7 och det är alltså två skilda knappar för höj och sänk. Den här delningen är välkommen när det gäller screenshots, det blir lättare att hålla inne På/Av knappen och volym ner. Det finns en till knapp under volymknapparna på G7 som tar en till Googles startsida. På baksidan av G7 finns fingravtrycksläsaren placerad på ungefär samma plats som på Nexus 6P men den känns enklare att använda eftersom man har ett bättre grepp om den smalare mobilen. Fingeravtryckskännaren fungerar bra. En annan skillnad som kan noteras är att det finns två linser för kamerafunktionen vilket indikerar på att kamerafunktionen är mer avancerad.

Skärmen

G7-skärmen  känns behaglig att titta på och om man jämför den automatiska belysningsfunktionen som finns i båda mobilerna så fungerar den väl på G7 där den hela tiden uppdateras beroende på tillgänglighet av ljus. Som det tidigare nämnts utnyttjas den mesta ytan av skärmen vilket är bra men för att nämna något som kan vara problematiskt, så är det lätt att komma till oönskade funktioner när man tittar på en film där man håller mobilen med en hand. Det som händer är att man nuddar någon del av ytan med handen vilket medför att menyer kommer fram i programmet som används, SVT play och Netflix. Det finns säkert en funktion där den här känsligheten kan kopplas bort.  

Mjukvara

G7 flyter på bra med vilket program som än används och om man jämför mobilerna genom att klicka på en ikon så är G7 alltid snabbare. Androidversionen för G7 är 8.0 och för Nexus 6P 8.1. Det finns några uppskattade funktioner som medföljer i telefonen. Man kan exempelvis öppna ett foto eller ett inspelat videoklipp och uppe till vänster så finns det en ikon där det går att dela till en valfri enhet i nätverket. Det innebär att det enkelt går att casta till exempelvis tv:n. En annan intressant funktion finns i ”Lens” funktionen som innebär att kameravyn kommer fram som kan riktas mot något där mobilen försöker ta fram information om objektet i fokus. Vet inte riktigt när det är tänkt att användas men den ger ofta signal om att information saknas, men då och då så fungerar det. När exempelvis en prydnad finns i fokus så ges det info om liknande produkter. Det finns flera justeringsmöjligheter i G7 som kan komma till användning, det går exempelvis att justera upplösningen för skärmen från hög 3120 x1440 till låg1560 x720. När det gäller musik finns det en bra funktion i equalizern som medföljer och kommer fram så fort hörlurar pluggas in. Programmet ger flera alternativ för att optimera ljudet så att det passar ens önskemål beroende på den musikstil som ska spelas. Det är väl här det finns en signifikant skillnad mellan Nexus 6P och G7, G7 har en hel del extra program som Nexus 6P inte har som istället prioriterar flyt, men G7 klarar sig bra med extramjukvaran i termer av flyt.  

Ljud

G7 annonseras som en mobil som passar den ljudintresserade med bra stereohögtalare och en design som kan lyfta ljudupplevelsen. Det var med spänning denna funktion testades på G7 eftersom Nexus 6P också har stereohögtalare. Funktionen finns där, och ljudupplevelsen på G7 var ganska bra när hög volym användes i högtalarna men den skiljer inte mycket från Nexus 6P. Det här kan tolkas som ett bra betyg eftersom Nexus 6P har bra ljud på sina stereohögtalare. Kombinerar man ljudet med den automatiska funktionen med equalizern så blir det en preferens för G7. En sak som kan tilläggas är att hörlurarna som medföljer inte är så bekväma och har lätt för att lossna från örat om man exempelvis skulle välja att springa en runda. Funktionen med DTS surround är uppskattad och fungerar bra om man väljer från sida till sida alternativet, även här finns det flera inställningsmöjligheter när hörlurar är inpluggade.

Batteri

Efter en dags användande så finns det en hel del batteri kvar. Det är stor skillnad mellan de båda mobilerna men då ska man tillägga att Nexus 6P har använts ett tag och batteriet är inte nytt. Några skillnader som finns är att G7 fungerar bra oavsett hur svagt batteriet är, ljudkvalitén för samtal förändras inte när batteriet är svagt vilket händer ganska ofta med Nexus 6P. G7 hänger med bra efter en lång spelsession med War Robots och vid spel går det även att göra inställningar för upplösning och bildhastighet för att antingen få en bättre spelupplevelse eller för att spara batteri om det skulle behövas. En intressant skillnad är att snabbladdningen inte fungerar lika effektivt på G7 som på Nexus 6P där det brukar räcka med 30 till 40 minuter för att ladda telefonen till en hög nivå. På G7 tar det längre tid, upp till 50 minuter.  

Kamera

Bilder som tas med G7 blir bra, bilderna har god skärpa och ljus i det som är i fokus men om något så kan de bli lite väl ljusa på områdena utanför fokus vid solljus. Den tydligaste förbättringen i jämförelse med Nexus 6P syns när bilder tas i halvmörka miljöer. Det finns flera funktioner med kamerafunktionen som ger valmöjligheter för olika inställningar för den som är intresserad. Filminspelningar fungerar också bra men något som saknas är möjligheten att zooma in och ut vid inspelning med G7.   

Slutsatser

För den som söker en mobil med bra ljud är G7 ett bra alternativ som erbjuder en bra ljudupplevelse både i designen med stereohögtalare och med den medföljande equalizern i mjukvaran. Det avlånga formatet på skärmen blir man van vid ganska snabbt speciellt med tanke på hur lätt den passar i fickan och hur den känns i handen. Det finns en saknad av ett skal av aluminium istället för glas som används för G7, men med tanke på reducerad värmeutveckling i glas så är denna lösning adekvat. Med tanke på att de flesta sen använder någon typ av skydd så blir skalet av mindre betydelse.

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
9/10
System & program
9/10
Användarupplevelse
9/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
88%

Fakta

Allmänt

Modell G7 Thinq

Tillverkare LG

Lanseringsdatum 2018-05-02

Mått 153,2 x 71.9 x 7,9 mm

Vikt 162 g, 82 %

Pris 8500 kr

System Android

Systemversion 8.0

Chipset Snapdragon 845

Processor 4 x 2,7 GHz , 4 x 1,7 GHz

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE-hastighet Cat 18 (1200 Mbit/s ner, 150 Mbit/s upp)

Dubbla simkortsplatser Ja

Skärm

Mått 6,1 tum, 92 %

Upplösning 3120 x 1440 pixel

Pixeldensitet 564 ppi, 134 %

Typ LCD - IPS

Minne

RAM-minne 4 GB, 42 %

Lagringsminne 64 GB

Tillgänglig lagring 45,65 GB

Minneskortplats Ja

Kamera

Upplösning 16+16 Megapixel, 27 %

Kameraknapp Nej

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 3840 x 2160 pixel

Frontkamera Ja

Upplösning på frontkameran 8 megapixel, 39 %

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Ja

Bluetooth 5.0

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac

GPS Ja

Batteri

Kapacitet 3000 mAh, 61 %

Uppmätt videotid 6 tim, 9 min

Trådlös laddning Ja

GFXBench 227,3 min

Övrigt

Tålig Vattentät

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Ja

Stereohögtalare Nej

IP-klass IP68

Benchmark-tester

Antutu 7.0 259665

Basemark 3919

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 51 FPS, 61 %

GFXBench T-Rex Onscreen 60 FPS

Geekbench 4: CPU Single-core 2432

Geekbench 4: CPU Multi-core 8844

Geekbench 4: Compute 13803

Google Octane 16987, 43 %

Jetstream 1.1 87,888

Skärmen

Systemet

Ljudet

Snålt med arbetsminne och lagring för prislappen