Google tar över projektet

Modulära ”Project Ara”-luren blir rekordbillig

Motorola Mobilitys projekt med modulära telefoner ingick inte i försäljningen till Lenovo. Istället ska Google fortsätta med arbetet själva. Första enheterna kommer tidigt 2015 - och blir mycket billiga.

Publicerad Uppdaterad

Hösten 2013 visade Motorola upp ett nytt projekt där tanken var att ta fram en telefon där alla delar - processorn, kameran, radiodelen och så vidare - är löstagbara och utbytbara. 

I slutet av januari stod det klart att kinesiska Lenovo köper mobiltillverkaren Motorola från Google, en affär värd 18,8 miljarder dollar.

Nu har det visat sig att Motorolas projekt med modulära telefoner - döpt till Project Ara - inte ingick i försäljningen. Istället planerar Google att driva projektet vidare själva.

Sökjätten lanserade en ny webbplats för projektet, där det bland annat framkommer att en första prototyp kommer att visas på en utvecklarkonferens i början av april.

Ungefär samtidigt kommer Google också att släppa alfaversionen av Ara Module Developers´Kit (MDK), en uppsättning open soruce-utvecklingsverktyg som sedan kan användas för att skapa Ara-moduler. 

Modulerna endast 4 mm tjocka

Enligt planerna ska den första Ara-telefonen nå marknaden i början av nästa år. De första planerade produkterna är mer eller mindre ett tomt skal där endast wifi-modulen är förinstallerad. Övriga moduler för exempelvis telefoni, kamera, batteri och blåtand saknas alltså från start.

"Skelettet” som de olika modulerna ska fästas på kommer att bli förvånansvärt billigt, och ha en prislapp på omkring 300 kronor. I nuläget går det dock inte att säga hur mycket övriga moduler kommer att kosta.

Själva modulerna har en tjocklek på 4 millimeter. Färdigmonterad med alla moduler har Project Ara-luren ett omfång på 9,7 millimeter, rapporterar sajten Cnet. Det gör telefonens profilmått större än exempelvis Galaxy S5 (8,1 mm) och Xperia Z2 (8,2) .

Men en ökad tjocklek känns ändå som rimligt pris att betala om det gör det  möjligt att byta ut kameran och processorn på din smarta mobiltelefon.

Vad tror ni om Project Ara? Lämna gärna en kommentar!

Källa

Bakgrund: Project Ara

Under 2013 satte nederländaren Dave Hakkens ingång ett intiativ kallat Phonebloks, där idén var att bygga en modulär telefon. 

Phonebloks satsade på att sälja in konceptet hos telefontillverkare, och fick napp hos Motorola, som arbetet med ett liknande projekt sedan ett år tillbaka.

Motorola valde sedan att offentliggöra Project Ara tillsammans Dave Hakkens i slutet av oktober 2013.