Bättre prestanda och 5G-stöd

Motorola G100 och G50 officiellt lanserade

Motorolas nyligen lanserade G100
På bilden visas Moto G100. Fingeravtrycksläsaren sitter på sidan och det finns även en knapp för att starta Google Assistant.

Breddar G-serien i samband med att den fyller tio år.

Publicerad Uppdaterad

G100 är så klart flaggskeppet i den nu uppdaterade G-serien. Det märker man genom att den utrustats med framförallt Qualcomms Snapdragon 870, vilket ger ökad prestanda och 5G-stöd för att nämna något. Idag introducerade Motorola samtidigt Moto G50, en lite billigare modell som gör de sedan tidigare lanserade G10 och G30 sällskap. G10 kommer inte till den svenska marknaden, men alla de andra tre är aktuella här.  

Motorola Moto G100 anländer till Sverige den 9 april och får en prislapp på 5000 kronor. För den summan får du alltså en telefon som nosar på flaggskeppsklassen eftersom Snapdragon 870 5G är en uppdaterad version av förra årets flaggskeppschipp 865, ett sätt alltså att erbjuda 5G i lite billigare telefoner som den här. Det här innebär även att telefonen har stöd för Wifi 6 och prestandan kombineras med 8 GB arbetsminne och 128 GB intern lagring med plats för minneskort. 

Skärmen är ju central i alla smartphones och här handlar det om en 6,7 tum stor skärm som är i långsmalt 21:9-format och med en något förhöjd uppdateringsfrekvens. 90 hertz klarar den istället för normala 60.

Kamerorna i Moto G100 består av fyra stycken på baksidan där huvudsensorn är på 64 megapixel där telefonen kombinerar fyra pixel till en för att ge mer ljuskänsliga bilder i 16 megapixel. Utöver det finns makrokamera och vidvinkel samt djupsensor. Värt att poängtera är att makrokameran har en egen liten ringblixt som aktiveras när du tar extrema närbilder och ska eliminera skuggan från telefonen som annars kan ställa till problem i de fototillfällena. Både selfiekameran och de bakre har ultravidvinkel så att du både ska kunna ta gruppselfies och fånga landskap på ett effektivt sätt. När du filmar har G100 även ljudzoom, så att upptagningen från telefonens mikrofoner anpassas när du använder zoom för video så att ljudet överensstämmer med det du ser i bild.

Med G100 tar Motorola även upplevelsen utanför själva telefonen genom den nya plattformen Ready For som du kan läsa mer om här. Den innebär att du kan ansluta Moto G100 med kabel till en större skärm för att få en mer datorlik användning för allt från produktivitet till spel och videosamtal. Dockningstationen som du kan använda för att ansluta ingår till och med i priset för G100.

Även G50

Moto G50 är dagens andra lanserade telefon och den gör alltså G100 och G30 sällskap på den svenska marknaden. Moto G50 har även den 5G-stöd men då till en prislapp som är precis hälften av vad Moto G100 kostar. 

Här får vi med andra ord banta ner förväntningarna framförallt på prestandasidan och det innebär att telefonen drivs av Snapdragon 480 5G. Här är skärmen 6,5 tum stor, men liksom storebror G100 finns såväl 20:9-format som 90 hertz uppdatering, vilket höjer båda telefonerna från mer budgetbetonaode alternativ. 

Kamerorna i Moto G50 består av en huvudkamera på 48 megapixel, även här med teknik för att slå samman 4 pixlar till en för bättre bildkvalitet i utmanande situationer.  Här finns även makrokamera och djupsensor. Batteriet i G50 är på 5000 mAh och den levereras med antingen 64 eller 128 GB lagring, samt 4 GB arbetsminne. 

Motorola Moto G50 kostar 2500 kronor när den släpps i Sverige den 15 april och Moto G100, inklusive dockningsstationen för Reday for, kostar som sagt 5000 kronor och kommer redan den 9 april.