Kommunicera med infrarött ljus

Nätverksstandard introducerar ljusbaserad kommunikation

Li-Fi blir officiellt en del av IEEE 802.11-standarden.

Publicerad Uppdaterad

Den standardisering som kallas IEEE 802.11 innehåller en rad olika standarder för trådlösa nätverk där du kanske känner igen de vanligaste inom datakommunikation som IEEE 802.11b, IEEE 802.11av (Wi-Fi 6) med flera.

Nu har man även lagt till IEEE 802.11bb, även kallad Li-Fi, som är en nätverksprotokollstandard som använder infrarött ljus för kommunikation istället för radiovågor. Att kommunicera med infrarött ljus är ingen nyhet, det räcker att titta på gamla TV-fjärrkontroller, men det är först nu som tekniken har blivit en del av IEEE 802.11-standarden.

Med Li-Fi-tekniken går det att komma upp i hastigheter på upp till 9,6 gigabit/sekund, och eftersom det enbart använder ljus varken skapar eller drabbas tekniken av radiostörningar. Den har också andra egenskaper jämfört med radiovågor som medför fördelar om de används på rätt sätt. Eftersom det använder ljus och inte radiovågor kan den inte påverka exempelvis medicinsk apparatur som kan vara känsliga för elektromagnetiska störningar. Eftersom det är ljus blockeras det av dörrar och väggar (dock ej fönster) vilket gör det enklare att skydda dataöverföring från att bli avlyssnad.