Nokia 7700 - smartphone med multimedia

Publicerad Uppdaterad

- Det här är den första verkliga mediaprodukten från Nokia, säger Tomas Chatzopoulos på Nokia.

Förutom kamera finns det i 7700 verktyg för att redigera bilder samt publicera dem på internet direkt från telefonen.

Stöd för e-post, sms och mms finns i 7700, liksom en riktig webbläsare. Det går att läsa både html- och xhtml-sidor. Skärmen är en bakgrundsbelyst TFT-skärm med 65536 färger och 640x320 pixlar.

Skärmen i Nokia 7700 är också en pekskärm. Man kan alltså navigera i menyerna genom att klicka på ikoner direkt på skärmen.

Det går också att mata in text genom att skriva med pennan på skärmen, eller genom att klicka på ett virtuellt tangentbord på skärmen.

- Det här är en mediaterminal där man också ska kunna skapa media och då ser vi pennan som det mest användbara sättet att få till ett bra system för inmatning och navigering.

7700 har också adressbok och kalender, och den går att synka med en PC-dators kalenderprogram (Outlook). Det är sannolikt att synkningsmöjligheter också kommer till Macintosh-datorer.

7700 är den första telefonen från Nokia som bygger på systemet Series 90. I grunden till Series 90 ligger operativsystemet SymbianOS 7, alltså samma system som i exempelvis Sony Ericsson P900. Och det är inte helt otroligt att P900 får en skarp konkurrent i Nokia 7700.

7700 har såväl mp3-spelare och radio. Men Nokia hoppas också att radioupplelsen ska bli bättre genom att användarna ska kunna kommunicera direkt med radiokanalen via ett särskilt gränssnitt direkt på skärmen i telefonen. Systemet kallas "visual radio" och det krävs att radiostationen man lyssnar på har en programvara på sin webbserver som stödjer funktionen.