https://www.mobil.se/nyheter/nokia-9-pureview-sa-fungerar-mobilen-med-fem-kameror
566656
Nyheter
Mobile World Congress 2019

Nokia 9 Pureview - så fungerar mobilen med fem kameror

● BILDSPEL
Det är Nokia 9 Pureview med fem kameror som är det självklara samtalsämnet när vi träffar Ossi Korpela på HMD Global som står bakom mobilerna med Nokias varumärke idag.

Det är framförallt det dynamiska omfånget som Ossi Korpela, nordisk marknadschef på HMD Global lyfter fram som paradgrenen i Nokia 9 Pureview. På baksidan av telefonen sitter fem kameror där två är RGB-sensorer och tre är monokroma.

Kamerorna i Nokia 9 Pureview sitter där som ett resultat av ett gemensamt utvecklingsarbete där HMD Global själva, företaget Light och Qualcomm samarbetat. Linserna är signerade Carl Zeiss och bildsensorerna är alla på tolv megapixel vardera, har sensorstorleken 1/2.8" och kommer från Sony.

Varje gång du tar en bild så tas det minst en bild med var och en av kamerorna. De 5 x 12 megapixlarna, totalt 60 megapixel bearbetas av ett dedikerat chipp med stöd från så väl telefonens processor som grafikprocessorn. Företaget Light lanserade för ett par år sedan en kamera kallad L16 med sexton kameror och det är deras teknik som man nu utvecklat för att passa i en mobiltelefon.

Telefonens processor är Snapdragon 845 som satt i många av förra årets flaggskeppsmobiler men Ossi Korpela vill inte se det som att man använder ett gammalt systemchip.

– Vi ser det snarare som att det här är första gången som någon utnyttjar de fördelar som erbjuds till fullo, säger han.

Processen från fotograferingstillfället till färdig bild består i att du som användare först kan välja att aktivera eller stänga av djupmätningen. Telefonens fem linser gör att du i varje bild kan få djupinformation för varje del i bilden i upp till 1200 lager. Det gör att du i fotoögonblicket, men även när bilden är tagen, kan justera fokus så att du får skärpa där du vill ha det och oskärpa som du ka ange steglöst i andra delar av bilden. Databearbetningen av en sådan bild tar ungefär tio sekunder och det tar alltså så lång tid innan du kan redigera eller granska bilden. Behöver du inte djupinformationen eller föredrar att inte vänta kan du stänga av djupmätningen.

En kritik som riktats mot Nokia 9 Pureview är att den saknar optisk bildstabilisering och det förklarar Ossi Korpela beror på att de fem kamerorna måste vara exakt positionerade i förhållande till varandra för att den här lösningen ska fungera. Det är även värt att nämna att de fem kamerorna bara används när du tar stillbilder. För video används bara en kamera och då med digital bildstabilisering. Det här innebär att man inte har samma möjligheter till oskärpefunktioner i video utan enbart för stillbilder.

När så krävs kan Nokia 9 Pureview ta fler än en bild per kamera, upp till fyra bilder, totalt 240 megapixel med bilddata som ska behandlas alltså. Som användare får man dock enbart tillgång till en bild på tolv megapixel och beroende på vilka inställningar du väljer kan bilden sparas som en jpg-fil på 12 megapixel eller i råformat som en dng där även djupinformationen följer med. Den här bilden kan man sedan bearbeta i Adobe Lightroom direkt i telefonen. HMD Global samarbetar även med Google så att djupinformationen kan justeras i efterhand i Google Foto som är telefonens fotovisningsapp som standard.

När andra tillverkare talar om motivigenkänning och artificiell intelligens i sina mobilkameror vill Ossi Korpela istället lyfta fram den verklighetstrogna avbildningen.

– Genom att kombinera många bilder till en kan vi få ett naturtroget resultat både i de mörkaste delarna av bilden och i de ljusaste. Det handlar helt enkelt om att bilden ska visa precis det vi ser med våra ögon, säger han.

HMD Global har med sin Nokia 9 Pureview tagit en egen väg men de har ingen exklusivitet på att använda tekniken som bolaget Light bidrar med. De påpekar också att det har varit ett gemensamt utvecklingsarbete och att såväl Qualcomm som HMD Global själva och Zeiss bidragit.

När jag frågar om det här är vägen som HMD Global nu valt och om vi kommer få se en liknande kameralösning i fler eller billigare telefoner framöver svarar han att han är exalterad inför framtiden, men avslöjar inget om planerna i detalj.

När det gäller Nokia 9 Pureview säger han att intresset varit stort och att de som förbokat telefonen, för förbokningen har öppnat, kan räkna med att få sin telefon i mitten av mars. Telefonen ska finnas hos till exempel Elgiganten, men kommer enligt Ossi förmodligen även säljas av svenska mobiloperatörer. Priset är 6500 kronor och som alltid i HMD Globals mobiler är det Android One som gäller med garanterade uppdateringar i två år till kommande Android-versioner.