https://www.mobil.se/nyheter/forsta-intryck/vi-har-testat-att-ta-bilder-med-nokia-9-pureview
566640
Första intryck
Första intrycket av den nya kameramobilen

Vi har testat att ta bilder med Nokia 9 Pureview

● BILDSPEL
Med fem kameror på baksidan av Nokia 9 Pureview tar Nokia ett stort steg framåt. Men det mest intressanta är inte antalet kameror utan hur man använder dem.

Det är bara ett snabbt test vi nu gjort, och det är bara ett fåtal bilder men det gör att vi har stora förhoppningar på den här telefonen. Det mest intressanta med Nokia 9 Pureview är den hantering av stora mängder bilddata som görs. När du tar en bild används de två färgsensorerna och de tre monokroma sensorerna för att skapa en bild. På det sättet får vi en bild med avancerad information om djup och jag kan i efterhand, med hjälp av Google Foto i mobilen både ställa in ljus och fokusera om. Bilderna kan du ta i råformat för att kunna göra så mycket som möjligt med dem i efterbehandlingen.

Det tar några sekunder

Direkt när jag tagit en bild så ser resultatet illavarslande ut, men det tar en stund för telefonen att bearbeta bilden. Uppåt tio sekunder får jag vänta medan bildvisningsprogrammet signalerar ”Processing”. Jag tar ett par bilder både nära och på motiv lite längre bort. Det går att zooma in i bilderna med bra kvalitet bibehållen och framförallt på motiv längre bort blir det effektfullt att fokusera om i efterhand.

Prestanda och teknik

Utöver de fem kamerorna har Nokia 9 Pureview Snapdragon 845 som sitter ibland annat Oneplus 6T, Sony Xperia XZ3 och många av förra årets flaggskepp. Anledningen är att Snapdragon 845 specialanpassats för ändamålet och att den tillsammans med grafik och signalprocessorer samarbetar för att bearbeta bildinformationen. Varje av de fem kamerorna är på 12 megapixel så det handlar om 60 megapixel data som ska bearbetas. Dessutom kan telefonen enligt HMD Global om det behövs ta fyra bilder i sekvens och då är det upp till 240 megapixel data som bearbetas.

Telefonen i övrigt

Kvalitetskänslan är god och skärmen behöver inte heller skämmas för sig. Det är en 5,99 tum stor oled-skärm med HDR10-stöd och givetvis levereras telefonen med Android One och därmed garanterade Androiduppdateeingar i två år. Priset på telefon blir 6490 kronor och förbeställningar börjar tas emot under vecka 9, det vill säga nästa vecka.