https://www.mobil.se/nyheter/nokia-l-gger-ner-tj-nst-f-r-fri-musik
386519
Nyheter
Inget mer "comes with music"

Nokia lägger ner tjänst för fri musik

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/imported/644423.jpg?itok=TVu3IBIo', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/imported/644423.jpg?itok=hjMqH-xH', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/imported/644423.jpg', w: 690, h: 345, title: ' ' },]
Fri tillgång till musik med mobilen. Det var tanken med Nokias tjänst "Comes With Music". Men Nokia lyckades inte få snurr på försäljningen och mobiloperatörerna var kallsinniga. Nu läggs tjänsten ner.

Det var i december 2007 som Nokia lanserade Comes With Music - möjligheten att köpa telefoner med en obegränsad tillgång till musikfiler inkluderat i priset. Med en Comes With Music-telefon har man haft möjligheten att fullständigt fritt ladda ner vad man vill bland några miljoner låtar tillgängliga i Nokias musikbutik, som numera har namnet Ovi Music Store.

Tanken har varit att kopiera beteendet hos den generation som laddar musik från internet, bland annat från den då så populära Pirate Bay. Alltså: ingen kostnad per låt, utan fri tillgång till musiken. För att få detta att fungera lagligt slöt Nokia 2007 avtal med skivbolagen om en viss summa i betalning per såld telefon.

Trots att Nokia satsat enorma summor på sin nya musiktjänst har den alltså inte gjort succé, annat än i enstaka länder, till exempel Brasilien, Indien och Kina. Det pratas om att operatörerna varit kallsinniga till att sälja mobiler med "comes with music" Ett annat skäl till att musiktjänsten inte rosat marknaden i Västeuropa sägs vara att konsumenter inte fått välja fritt bland Nokia-telefoner, utan varit begränsade till en eller två telefoner som bundlats med tjänsten.

Under 2010 har svenskarna till exempel kunnat köpa Nokia X6 med Comes With Music, men det är å andra sidan en telefon som sällan synts till i återförsäljarnas kampanjer.

Enligt den tjänsteansvarige på Nokia i Norden, Christophe Joyau, är det framför allt är att vi i exempelvis Sverige inte längre vill ladda ner musikfiler på det här sättet.

- Musikkonsumtionen i Europa sker på andra sätt idag. Det är inte nedladdningar som gäller, utan mer streaming och den typen av tjänster, säger Christophe Joyau.

Ett annat problem är att musiken som man laddat ned med Comes With Music har varit DRM-skyddad, så att musiken inte kunnat flyttas fritt mellan datorer och mobiltelefoner. Dessutom har tjänsten upphört att fungera efter ett år. Då har man kunnat fortsätta lyssna på de låtar man laddat ner, men inte ladda ner nya.

Christophe påpekar också att de streamingtjänster som idag finns i olika länder, exempelvis Spotify, fungerar på Nokia-telefonerna.

- Vi kommer att fortsätter att se till att ha stöd för den typen av tredjeparts-tjänster, säger Christophe Joyau.

Nu upphör alltså Comes With Music i Sverige. Men alla som redan har en mobil med Comes With Music kan fortsätta ladda ner musik. Samma sak gäller den som nu köper en musik bundlad med tjänsten. Men framför allt säger Nokia att man ska satsa vidare på sin a la carte-butik där man kan köpa enstaka låtar i vanligt mp3-format. 

Om Nokia har någon annan musiktjänst på gång vill Christophe Joyau inte gå in på, men han säger att man "tittar på olika lösningar".

- Vad vi gör framåt får vi se, säger Christophe Joyau lite hemlighetsfullt.