Nytt rykte: Ingen Normandylur

”Nokia ska skrota sina Android-planer”

Enligt obekräftade uppgifter kommer Nokia att lägga planerna på släppa Android-enheter på hyllan. Istället sägs företaget bland annat vilja satsa på en motsvarighet till Google Glass.

Publicerad Uppdaterad

Nyheten om Nokia och deras Androidmobil för budgetmarknader fick stor spridning under förra veckan. Flera anonyma källor med insyn i Nokias verksamhet intygade att den finske tillverkaren sedan en tid tillbaka hållit på att utveckla en mobiltelefon med Android som ska bli en del av Asha-plattformen med billigare mobiltelefoner, rapporterade den amerikanska tekniksajten The Verge.

Telefonen - med kodnamnet ”Normandy” - ska enligt källor köras med en modifierad version av Android, samt uppgavs vara planerad att börja säljas under 2014.

Ska satsa på teknik för trådlös laddning

Nu kommer nya rykten som säger att Nokia ska lägga sin Androidsatsning åt sidan. Man skulle kunna tro att det är Microsoft som satt käppar i hjulen. Men då Asha-plattformen inte ingick i förvärvet av Nokia uppges mjukvarujätten inte ha någonting med detta att göra, skriver sajten unwiredview.com.

Orsaken till att Nokia inte ska vilja satsa på ”Normandy” uppges istället vara att företaget efter uppköpet inte får sälja handhålla enheter i eget namn under två års tid. På grund av detta ska alltså inte planerna på att uppdatera Ashaplattformen med en Androidlur vara genomförbara, hävdar ryktena.

Nokia sägs istället vilja fokusera på att ta fram en konkurrerande enhet till Googles datoriserade glasögon Google Glass. Enligt uppgifter ska företaget redan ha lyckats tagit fram en slags teknik som kontrolleras med hjälp av ögonrörelser, rapporterar sajten Phone Arena. 

Utöver detta uppges Nokias utvecklingsavdelning även arbeta med tekniker för flexibla skärmar och trådlös laddning.

Vad tror ni om ryktena - kommer Nokia släppa en Androidlur ändå? Lämna gärna en kommentar!

Källa