Upp till fem meters avstånd

Nu kommer trådlös laddning på riktigt

Vad sägs om att bara behöva befinna sig inom fem meter från din laddare för att telefonen ska få ström? Det är Energous mål med laddaren Wattup.

Publicerad Uppdaterad

Trådlös laddning är fortfarande lite coolt, mest för att det inte fått speciellt stor spridning ännu. Nackdelen är att du måste lägga luren på en laddplatta och att de båda enheterna mer eller mindre måste ligga mot varandra för att det ska fungera (vissa fixar det hela genom bordsskivor, men inte så mycket mer).

På CES visade Energous upp sin produkt Wattup, som helt enkelt fixar trådlös laddning på ett avstånd upp till fem meter. Via Bluetooth håller laddaren koll på vart telefonen är och sedan används frekvensbanden 5,7 och 5,8 gigahertz för att överföra ström till telefonen. På 4,5 till fem meter klarar laddaren av att leverera en watt till en enhet, men om du minskar avståndet till 1,5 meter kan fyra apparater åtnjuta fyra watt vardera.

Energous själva kommer inte att tillverka laddarna, utan ska licensiera ut den till bland annat Haier och Foxconn. Med en bunt såna här laddare i hemmet och på kontoret skulle du alltså inte behöva bry dig om vart laddsladden tagit vägen alls. Prislappen förväntas landa på 2500 kronor för en basstation för hemmet med stöd för upp till 12 enheter och mottagare plus batteripaket för mobilen ska inte bli dyrare än ett vanligt mobilbatteri. De första kommersiella enheterna beräknas dyka upp i slutet av året.