1
1
https://www.mobil.se/nyheter/nu-kravs-e-legitimation-for-att-boka-passtid
571972
Nyheter
falskt
Polisen bringar ordning i röran

Nu krävs e-legitimation för att boka passtid

Förändringen ska bland annat eliminera försäljning av massbokade passtider.

Efter en systemuppdatering krävs det nu e-legitimation för att kunna boka tid för att ansöka om pass eller nationellt id-kort. Förändringen har införts bland annat för att förhindra att program automatiskt bokar stora mängder tider som sedan säljs till versioner som inte vill stå i kö för dessa ärenden.

På polisens hemsida säger Per Engström, nationell kommenderingschef för nationella särskilda händelsen Pass, att ” Identifiering med hjälp av e-legitimation gör bokningarna ännu mer personliga. Samtidigt skapar det förutsättningar för polismyndigheten att i framtiden införa andra tekniska lösningar för att få ett ännu bättre system för köer och eventuella prioriteringar.”

För att kunna boka en tid för att ansöka om pass eller nationellt id-kort går det att använda BankID, Mobilt BankID och Freja eID+. Om man inte har e-legitimation går det att använda ombud eller ringa 114 14.

Polisen kommer också med en uppmaning på sin hemsida:

”Polisen kommer aldrig ringa dig och be dig använda e-legitimation. Om någon ringer och säger att de är från polisen och ber dig identifiera dig med e-legitimation – lägg på luren.” 

Källa