Rullas ut i USA först, men fler länder följer

Nu ska Apple göra fler reparatörer auktoriserade

Det kommer att bli enklare att reparera sin Iphone i framtiden. Apple kommer nu nämligen att utöka antalet auktoriserade verkstäder.

Publicerad Uppdaterad

Att reparera en Iphone har länge varit lite klurigt. Antingen får man bege sig till en auktoriserad reparatör (vilket det finns förhållandevis få av) eller så riskerar man att garantin går förlorad, om man vänder sig till den oberoende reparatören nere på gatuhörnet. Men situationen kommer att förbättras successivt framöver. Apple har nu nämligen lanserat ett nytt program som ska ge fler oberoende reparatörer och verkstäder behörighet att laga trasiga Iphone-enheter. Det hela innebär en helomvändning från Apples sida, då man tidigare varit oerhört restriktiva när det gäller reparationer som inte omfattas av produktgarantin. Med det nya programmet kommer alla oberoende reparatörer att kunna ansöka om att bli auktoriserade. Det finns dock ett förbehåll, och det är att reparatören måste ha minst en Apple-certifierad tekniker anställd som har tagit Apples förberedande kurs och således bedöms kunna utföra reparationerna. 

Det kommer däremot inte att kosta någonting att ansöka om att bli auktoriserad, och om man blir det så kommer Apple att tillhandahålla de nödvändiga verktygen och instruktionerna för Iphone-reparationer. Angående garantierna så kommer reparationerna i sig inte att täckas av Apples produktgaranti, men för att bli autkoriserad krävs däremot att man tillhandahåller sin egen garanti. Apple inleder utrullningen av det utökade reparationsprogrammet i USA, men det finns planer på att fortsätta med fler länder längre fram. Faktum är att man redan genomfört tester med 20 oberoende verkstäder i såväl Nordamerika som Asien och Europa, med tillfredsställande resultat. 

Källa