Ny bro mellan Imessage och Android

Ny app levererar Imessage till Android – Det funkar, vi har testat

Appen Beeper Mini är den senaste appen att bringa Imessage till Android, och den gör det på ett nytt och säkert sätt.

Publicerad Uppdaterad

Medan debaclet att kommunicera mellan Apples Imessage och Android-enheter fortsätter, inte minst efter att Nothings försök med Sunbird föll platt, kommer nu en annan Android-app som använder en annan strategi.

Appen heter Beeper Mini och utvecklaren har använt så kallad reverse engineering för att ”plocka isär” Apples programkod för att ta reda på hur den arbetar. Resultatet är en app som arbetar fundamentalt annorlunda då den inte behöver gå via externa servrar för att dirigera meddelanden till Apples Imessage. Istället kan Beeper Mini skicka sina meddelanden direkt till Apples servrar på samma sätt som en Iphone, och den tar även emot meddelanden direkt från Apples servrar. Användaren ska inte heller behöva ett Apple-ID för att kunna använda tjänsten.

Därmed ser meddelanden som skickats från Beeper Mini ut som vanliga Imesssage-meddelanden på Iphone med gruppkonversationer och blå pratbubblor, och även reaktioner, trådar, bilder och videor ska fungera som om de skickats från en Iphone.

Företaget bakom Beeper Mini säger att Imessage-koden ska bli öppen källkod och släppas för granskning. Frågan är om och i så fall vad Apple kommer att göra för att försöka blockera appen, men utvecklaren tror inte att det kommer att gå då Beeper säger sig ha lagen på sin sida, samt att Apple kan få svårt att blockera meddelanden som skickats från Android utan att det påverkar funktionaliteten för Iphone-användare.

Så funkar det

Beeper Mini är lätt att komma igång med och du behöver inte lämna ut ditt lösenord eller ens ha ett Apple ID.

Vi har testat Beeper Mini och kan bekräfta att det fungerar. Appen i sig är gratis att ladda ner och du får använda tjänsten fritt i 7 dagar. Sedan kostar prenumerationen som krävs 27 kronor per månad. Du behöver inte lämna ut ditt lösenord till Apple ID för att skicka och ta emot meddelanden, utan när du startar appen skickas ett aktiverings-sms fårn det nummer du använder. Du kan dock välja att logga in för att använda tjänsten på flera enheter, men du måste inte ha ett Apple ID för att använda Beeper Mini. Framöver lovar företaget bakom tjänsten att fler chattjänster ska integreras i appen, liksom sms/rcs, men i dagsläget stöds enbart Imessage.   

Uppdatering lördag 9 dec: Användare av tjänsten har fått meddelande om ett tillfälligt avbrott för tjänsten och att deras telefonnummer avregistrerats från Imessage.  Användare uppmanas att läsa kommande uppdateringar på Beepers X-konto (tidigare Twitter) för uppdateringar.