https://www.mobil.se/nyheter/ny-grupp-klockor-redo-for-betalningar-i-butik-svenskt-bolag-bakom
567186
Nyheter
Fidesmo + Swedbank, Nordea och SEB

Ny grupp klockor redo för betalningar i butik – svenskt bolag bakom

En ny kategori mer eller mindre smarta klockor finns nu tillgängliga för mobila betalningar. Det är svenska bolaget Fidesmo som har sin teknik hos flera olika klocktillverkare som nu utökat sitt stöd hos de svenska bankerna.

Klockorna som stöds är av märkena Berg och Equinox, märken som säljs hos till exempel Stjärnurmakarna och hos Ur & Penn. Dessutom har Fidesmo stöd för ett särskilt klockarmband kallat Tapster från tillverkaren Triwa. Det gör att du kan addera möjligheten till mobila betalningar till vilken analog gammal klocka som helst. Då sitter alltså själva chippet som krävs i det läderarmband du köper till din befintliga klocka.

SEB, Nordea och Swedbank

De banker och kortutgivare som har stöd för tjänsten idag är SEB, Nordea och Swedbank. Det innebär att även First Card som Nordea hanterar har stöd samt att fristående kort som SEB ger ut, som SAS Eurobonus Mastercard, Eurocard och Circle K Mastercard kan användas.

Mobil har tidigare rapporterat om Fidesmo i samband med vårt reportage om den svenska klocktillverkaren Kronaby. Än så länge har Kronaby, som aviserat kommande stöd  för Fidesmo, men själva gått i konkurs och återuppstått, inga klockor som stödjer tekniken. Fidesmo själva lovar att det kommer stöd för flera enheter längre fram, men vilka det är får vi helt enkelt vänta och se.

För den som vill aktivera betaltjänsten Fidesmo Pay finns det två sätt att göra det. Antingen kan man använda en automat som finns utplacerad hos ett 80-tal återförsäljare i Sverige, främst hos Ur & Penn-butiker men även hos några av Stjärnurmakarnas butiker. Alternativt kan man använda Fidesmos egen Android-app för att koppla sitt kort till tjänsten och därefter kunna använda klockan eller klockarmbandet för att betala i butik.

Chipp i armbandet

Norska klockmärket Berg är ett av märkena som stödjer tjänsten och precis som Triwa så sitter då betalchippet i klockans armband, så detta kräver alltså inget ytterligare av klockan i sig. Alla Berg-klockor sålda online och i utvalda butiker sedan januari 2019 är levererade med det chipp i armbandet som krävs för att betalningarna ska fungera. Då kan man hålla sin klocka mot en betalterminal som stödjer kontaktlösa betalningar.

Samma teknik bakom kulisserna

För banker som ska ansluta sig krävs en teknisk lösning som överensstämmer med vad andra tjänster, till exempel Apple Pay, Samsung Pay och liknande kräver. Juha Risikko, chef för mobil handel på Nordea säger i ett uttalande att banken kan använda samma bakomliggande teknik. Nordea har ju sedan tidigare stöd för såväl Samsung Pay, Apple Pay och Google Pay som för de mindre spelarna Garmin Pay och Fitbit Pay.