5G till billigare telefoner

Ny Snapdragon-processor ska ge billigare 5G i fler telefoner

En rad telefontillverkare har redan planer på att använda tekniken.

Publicerad Uppdaterad

Än så länge är kretsarna för det nya 5G-nätet visserligen kraftfulla men också dyra, vilket gör att de främst finns i telefoner i de dyrare prisklasserna. Det har också inneburit att flaggskeppen i år är påtagligt dyrare än motsvarande modeller förra året med bara 4G. Nu introducerar Qualcomm Snapdragon 690 som genom att vända sig mot sub-6 5G-nätverk ökar möjligheten att erbjuda stöd för 5G även i billigare telefoner. Det ger inte samma höga hastigheter som enheter som använder mmWave-nätverk men man räknar med att ungefär 70 procent av alla 5G-enheter baserar sitt användande på sub-6-nätverk. 

Inte enda fördelen

Billigare 5G ska inte vara den enda fördelen med Snapdragon 690. Den ska även kunna spela in 4K HDR-video och ta foton på upp till 192 megapixel. Den åttakärniga Kryo 560-processorn ska vara drygt 20 procent snabbare än sin föregångare och femte generationen Qualcomm AI Engine ska vara 70 procent snabbare än tidigare. Det finns även stöd för Wifi 6 och 120 Hz-skärmar.

En rad telefontillverkare inklusive LG, Motorola och Sharp säger sig ha planer på att använda Snapdragon 690 men det finns ännu ingen information om när de första enheterna når marknaden. Enligt Qualcomm bör de första dyka upp under andra halvan av 2020.

Källa