AI ger uppgraderad hårdvara

Nya mikrofoner ska ge Iphone 16 bättre AI

Apples högkvarter

Ökad användning av artificiell intelligens kan komma att ge Iphone 16-modellerna oväntad uppgraderad hårdvara.

Publicerad Uppdaterad

Det har en längre tid läckt information om att Apple arbetar hårt med att ge artificiell intelligens och en kraftigt uppgraderad Siri en betydande del av nyheterna i Iphone 16 som lanseras hösten 2024. Nu kommer analytikern och läckaren Ming-Chi Kuo med information om att denna satsning på AI kommer medföra en hårdvaruppgradering på en aningen oväntad plats - nya mikrofoner till samtliga Iphone 16-modeller.

Dessa mikrofoner ska ha betydligt bättre signal-brusförhållande (Signal-to-noise ratio eller SNR) jämfört med befintliga mikrofoner. SNR är det som jämför nivån hos nyttosignalen (till exempel användarens tal) med bakgrundsbruset, och ju högre kvot desto mindre störningar ger bakgrundsbruset. Mikrofonernas samband med AI är att ju klarare och tydligare ljud, desto lättare får dikteringsalgoritmerna att tyda vad användaren säger till AI:n.

Enligt Kuo kommer de nya mikrofonerna också att ha bättre vattenresistens, men allt detta kommer med ett pris. De nya mikrofonerna uppges kosta dubbel så mycket jämfört med de som använde i Iphone 15-modellerna.