https://www.mobil.se/nyheter/nya-prylsparare-for-utomhusbruk-fran-tile
567672
Nyheter
Tile uppdaterar produktportföljen

Nya prylspårare för utomhusbruk från Tile

Tile är en av de mest populära tjänsterna för spårbrickor, och nu uppdaterar man sina produkter med längre räckvidd och nya vattentäta spårare.

Principen bakom Tile är att du har en enkel bricka fäst vid något viktigt, till exempel en väska, och en app i mobilen. Om du tappat bort väskan kan du trycka på en knapp i appen och brickan spelar då en högljudd melodi. Vice versa kan du om du tappat bort mobilen trycka på brickan för att få mobilen att låta.

Det här funkar bara om mobil och bricka är inom Bluetooth-räckvidd från varandra, men Tile har ytterligare ett ess i rockärmen. Om du verkligen glömt din väska på stan och den inte är inom Bluetooth-håll, kan du efterlysa den via appen. Då kommer samtliga mobiler med Tile-stöd (ca 1300 stycken i Södra Stockholm där jag befinner mig när detta skrivs) att börja spana efter den försvunna enheten, och om någon passerar nära den får du ett larm i appen om att väskan har registrerats i närheten med position.

Självhäftande och vattentät

Nu har tile presenterat sina höstnyheter bland spårbrickor, och den främsta nyheten är Tile Sticker, Som är en lite mindre men tjockare knapp med dubbelhäftande tejp på baksidan. Tanken är att du ska kunna fästa den på saker där det normalt är svårare att hänga på en spårbricka. Knappen är dessutom vattentät vilket gör att den duger för utomhusbruk. Som exempel på användningsområde ger Tile att du fäster den på din cykel på ett diskret ställe.

Du förlägger naturligtvis sällan din cykel inom de 45 m radie som Tile fungerar, men om du får den stulen och efterlyser den har du en rimlig chans att återfinna cykeln.

Tile har knappar av både engångskaraktär och med utbytbara batterier, och den här hör till de förra för att få till vattenskyddet, batteritiden uppskattas till 3 år och du får en varning om det håller på att ta slut.
Priset varierar med vilken paketering du köper,du får två knappar för 430 kronor och fyra för 700 kronor.

Tile Slim, som är tänkt att användas där du vill ha en så tunn spårare som möjligt (de menar plånboken) har fått ett nytt format, Nu har det samma storlek som ett kreditkort, och dubbla tjockleken mot kortet. Räckvidden är 60 meter, och livslängden på engångsbatteriet är tre år. Tile Slim kostar 330 kronor.

Tile Mate och Tile Pro, de två modellerna med utbytbara batterier som räcker i cirka ett år, fortsätter att säljas, men har fått förlängd räckvidd, och därmed också högre volym på ringsignalen. Tile Mate har en räckvidd på 60 m, medan de dyrare och snyggare Tile Pro kan upptäckas inom 120 meter. Tile Mate kostar 270 kronor och Tile Pro 330 kronor. Det finns även en rad paketkombinationer, bland annat Tile essentials med 2 Tile Stickers, 1 Tile Slim och 1 Tile Mate för 800 kronor.

Apple väntades lansera en tjänst liknande Tile med höstens Iphones, men med detta blev det inget av. Uppmärksamheten har säkert hjälpt Tile, som även licensierar tekniken gratis till de som vill implementera dem i andra Bluetooth-prylar. Headsettillverkare som Bose, Poly och Skullcandy har implementerat den och gjort en del av sina headset spårbara med tiles app.

Ämnen