https://www.mobil.se/nyheter/tiles-teknik-byggs-in-i-qualcomms-bluetoothkretsar
566423
Nyheter
Kan bli lättare att hitta förlagd elektronik i framtiden

Tiles teknik byggs in i Qualcomms bluetoothkretsar

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/Tile1.jpg?itok=XM13cLyJ', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/Tile1.jpg?itok=ZQkRQyWT', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/Tile1.jpg', w: 1200, h: 664, title: ' ' },]
Tile – som gjort sig kända för sina bluetoothbaserade brickor som kan lokaliseras via en smartphone – har inlett samarbeten med ett flertal tillverkare av chipp med lågenergi-varianten av bluetooth, BLE. En av tillverkarna är Qualcomm.

För den som eventuellt inte är bekant med fenomenet, så är Tile en lösning med små lätta brickor som man kan fästa på lite vad som helst och som piper när man söker efter dem med den tillhörande appen. Perfekt för nyckelknippan eller plånboken, till exempel. På senare år har man utvidgat verksamheten till att omfatta samarbeten med en rad olika tillverkare, som byggt in Tilefunktionalitet direkt i sina produkter. Och fler produkter som går att hitta med Tile lär det bli framöver, då man nu inlett samarbeten med en rad tillverkare som producerar chipp med BLE-kretsar, det vill säga en mycket energisnål variant av bluetooth. Inte minst Qualcomm finns med på listan över samarbetspartners, tillsammans med bland annat Dialog, Toshiba och Silicon Labs. 

20 miljarder enheter väntas få BLE-kretsar

Under de kommande fyra åren förväntas inte mindre än 20 miljarder enheter med chipp som har BLE-kretsar att levereras, och med tanke på vilka stora samarbetspartners man knutit till sig, så är det med andra ord bara en tidsfråga innan inbyggt stöd för Tiles teknologi blir vardagsmat när det handlar om konsumentelektronik. Utöver BLE-samarbetena så har en rad teknikföretag på ljudsidan också aviserat att man kommer att implementera Tiles teknologi i sina produkter, bland annat Sennheiser och Plantronics. Vi går tvivelsutan mot en framtid där borttappade prylar inte är ett lika stort i-landsproblem som det är idag.