Kan träda i kraft 1 maj

Nytt lagförslag: Gör det lättare att byta operatör

Regeringen vill att det ska bli lättare för konsumenter att byta mobilabonnemang och att få luren upplåst efter att bidningstiden löpt ut.

Publicerad Uppdaterad

Minska uppsägningstiden för mobilabonnemang till en månad, och gör det gratis att låsa upp telefoner när bindningstiden löpt ut. Det föreslår regeringen i ett nytt lagförslag som nyligen skickades till regeringen.

En tung orsak till att det nya lagförslaget tagits fram är ett utbrett missnöje bland konsumenterna, som bland annat lett till att klagomålen hos Allmänna reklamationsnämnden (ARN) ökat, skriver Ny Teknik.

Missnöjet kan bland annat ha sin grund i att operatörernas täckningskartor inte stämmer överens med verkligheten, uppger IT-minister Anna-Karin Hatt (C) i en kommentar till TT.

I dag har många operatörer en uppsägningstid på tre månader, men regeringen anser alltså att den bör kortas till en månad.
– Vi vill att det ska vara lättare och gå snabbare att byta operatör. Då får vi bättre konkurrens på marknaden och förmodligen också operatörer som kommer att erbjuda bättre tjänster, säger Anna-Karin Hatt till TT.

Kan träda i kraft 1 maj

Det nya lagförslaget berör också operatörslåsningen av telefoner. I dag kräver många operatörer att konsumenten betalar en avgift för att operatörslåsningen av telefonen ska låsas upp efter att bidningstiden löpt ut.

Det är fel, anser regeringen, och föreslår att upplåsningen ska vara kostnadsfri efter bidningtiden, och att operatörerna måste upphäva låsningen ”utan dröjsmål”.

Regeringen föreslår att de nya ändringarna i lagen ska träda i kraft den 1 maj i år.