Annons

Klar vinnare på både röstsamtal och mobildata

Nytt täckningstest: Telia bäst, följda av Tele2 och Telenor

För tredje gången har P3 Network Analytics testat mobilnäten i Sverige. Resultaten visar att Telia och Tele2 uppnår bäst resultat.

Publicerad Uppdaterad

Utöver Sverige testar P3 Network Analytics även de olika operatörernas nät i till exempel Tyskland, Storbritannien, Österrike och Australien. Det är alltså tredje gången man genomför sitt test i Sverige och jämfört med tidigare tester har alla operatörer förbättrat sina resultat, Tre och Tele2 till och med väsentligt trots att alla operatörer även i tidigare tester som genomförts visat goda resultat.

Telia bäst – "enastående"

Resultatet av testerna visar att Telia får det bästa resultatet både när det gäller röstsamtal och mobildata. P3 Network Analytics går så långt som att kalla Telias resultat för “enastående”, medan Tele2 och Telenor som kommer efter får nöja sig med betyget “väldigt bra” och Tre på sistaplatsen får betyget “bra”.

P3 Network Analytics redovisar inga resultat uppdelade per landsdel utan delar ut betyg för Sverige som helhet. Tittar vi på resultaten som helhet så får Telia poängen 969 av 1000 möjliga, Tele2 hamnar något lägre med 924 poäng och får därför samma “väldigt bra”-betyg som Telenor med sina 859 poäng. Tre kommer alltså sista i mätningen med 848 poäng och betyget “bra”.

Röst och data var för sig

Tittar vi på data och röst separat så visar testet för röst att Telia får bäst resultat, tätt följda av Tele2. Telia vinner framförallt för sin förstklassiga samtalskvalitet och på Tredje plats överträffar Tre konkurrenten Telenor som just på röstdelen av testet kommer sist. I testresultaten visas att Telenor har en osedvanligt hög andel misslyckade uppringningar och bland de samtal som kopplats upp tar flera samtal ovanligt lång tid att kopplas fram.

Även för mobildata är Telia bäst och här handlar det om större marginaler till tvåan Tele2 och trean Telenor. Tre är på sistaplatsen när det gäller data, men presterar bättre i städer än på vägar och i mindre orter.   

Testbil kört genom svenska städer

P3 Network Analytics testar alltså både röstsamtal och mobildata och mätningarna har skett genom att bolaget åkt runt i en testbil och kontinuerligt använt en Samsung Galaxy S9 per operatör för att ladda upp och ladda ner filer på upp till 3 megabyte, strömma Youtubefilm, ringa samtal och ladda webbsidor. Utöver mätningarna från testbilen har analysen även kompletterats med mätningar gjorda av testteamet till fots i åtta svenska städer.

För första gången inkluderar P3 Network Analytics även användardata där 15 000 användare har bidragit med data genom att bolaget får statistik från 800 olika Android-appar som rapporterar nedladdningshastighet och kvalitet i bakgrunden.

Mätningarna i bil och till fots genomfördes i Sverige under perioden från 21 februari till 23 mars och under den tiden tillryggalade man drygt 1000 mil i bil.   

De större städer man besökt är: Borås, Gävle, Helsingborg, Karlskrona, Karlstad, Lund, Norrköping, Östersund, Södertälje, Sundsvall, Trollhättan, Umeå och i de åtta städerna Göteborg, Uppsala, Västerås, Linköping, Stockholm, Jönköping, Malmö och Örebro har man även genomfört mätningar till fots.

Övriga orter som man testat i är Åmål, Arboga, Bjärred, Blomstermåla, Frillesås, Härnösand, Hörby, Hudiksvall, Karlshamn, Kristinehamn, Kumla, Kungsör, Mellbystrand, Mjölby, Oskarshamn, Rydebäck, Skara, Söderhamn, Söderköping, Sölvesborg, Strängnäs, Tierp, Torshälla, Ulricehamn, Vänersborg, Vårgårda och Västervik.

Källa