Dags för en ny viktelefon

Officiell nu: Samsung Galaxy Z Flip 5G

Google kan bli en av Samsungs nya konkurrenter för kunder som vill ha vikbara telefoner.

"Sminkspegeln" har fått en efterträdare med stöd för 5G.

Publicerad Uppdaterad

I februari lanserade Samsung den vikbara telefonen Galazy Z Flip som tack vare sin design fick smeknamnet sminkspegeln. Redan nu är det dags för efterföljaren och med den vill Samsung visa att en vikbar telefon inte bara skulle vara en kul gimmick.

Galaxy Z Flip 5G är den första enheten i företagets Galaxy-serie som utnyttjar Qualcomm Snapdragon 865 Plus 5G med allt vad det innebär av förbättrad prestanda och högre kommunikationshastigheter jämfört med föregångaren. Man har även vidareutvecklat det man kallar för Flex-läget, det vill säga att när enheten är fristående delas skärmen automatiskt upp i två stycken skärmar på vardera 4 tum som kan göra och visa sinsemellan olika saker. Ett exempel är att du kan streama på den övre halvan av telefonen samtidigt som du hanterar kommentarer et cetera på den nedre. När vi testade Galaxy Z Flip var det här en av de funktioner vi anmärkte på som väldigt ogenotänkta och något som inte tillförde värde i praktiken.  

Den främre självporträttskameran är på 10MP medan de dubbla bakre kamerorna är en 12MP ultravidvinkelkamera och en 12MP vidvinkelkamera med upp till 8x digital zoom och förmågan att spela in HDR10+.

I hopvikt läge är telefonen 73,6 x 87,4 millimeter och mellan 17,3 och 15,4 millimeter i tjocklek och väger 183 gram, och har dubbla batterier på totalt 3300 mAh.

Galaxy Z Flip 5G kommer att finnas i färgerna Mystic Gray och Mystic Bronze och ska finnas ute i butikerna från den 7 augusti med en rekommenderad prislapp på 17 790 kronor. Alltså i samma prisklass som föregångaren utan 5G.