Senaste och näst senaste Snapdragon

Officiella: Oppo Find X5 och X5 Pro – Hasselblad och eget AI-chipp

Oppo Find X5 och X5 Pro har en hel del gemensamt och båda telefonerna har fokus på kamera, då i samarbete med Hasselblad och de har båda två hjälp på bildsidan av det egna chippet Marisilicon som används för AI och bildbearbetning.

Publicerad Uppdaterad

Oppo säljer än så länge inte sina telefoner i Sverige, men är tillgängliga att köpa i flera europeiska länder, som Storbritannien, Spanien, Frankrike, Tyskland och Italien. Ändå är de intressanta för oss svenskar, dels för att de ju går att köpa i andra länder, men även eftersom de har ett allt mer tätt samarbete med Oneplus som ju går att köpa här i Sverige.

Detta märks bland annat genom att Oppo, precis som Oneplus samarbetar med Hasselblad kring kamerorna i sina mobiler. Det här gör att Oppos nya telefoner har en hel del gemensamt med Oneplus nuvarande telefoner och den kommande Oneplus 10 Pro.

Oppo Find X5 Pro har en 6,7 tum Amoled-skärm med skärmuppdatering upp till 120 hertz och LTPO2-teknik. Telefonen drivs av Qualcomms senaste chipset Snapdragon 8 Gen 1. Oppo Find X5 har istället förra årets Snapdragon 888 och en lite mindre Amoled-skärm på 6,55 tum, även den med 120 hertz uppdatering men utan LTPO2-teknik och därmed inte dynamisk, med lägre upplösning och med något lägre högsta möjliga ljusstyrka.

Oppo Find X5 Pro
Oppo Find X5

Generellt är de båda telefonerna till stor del lika och både Oppo Find X5 Pro och Oppo Find X5 har tre kameror på baksidan. De består av en en huvudkamera på 50 megapixel, en tele med 2x optisk zoom och 13 megapixel samt en ytterligare 50 megapixel för vidvinkel. Hasselblad står för färgkalibrering och det egna Marisilicon-chippet som sagt för bildbearbetning och AI. 

Oppo Find X5 Pro

Båda telefonerna är utrustade med Supervooc snabbladdning, samma som Oneplus numera använder, i 80W och Find X5 Pro har ett batteri på 5000 mAh medan vanliga Find X5 har ett på 4800 mAh.

Telefonerna levereras med Android 12 och Oppos gränssnitt Color OS 12.1. Prislappen för telefonerna hamnar i Oppo Find X5:s fall på 999 euro medan Oppo Find X5 Pro ska kosta 1299 euro i de länder där de släpps.