Oneplus 5 påstås ha ”fuskläge”

Oneplus anklagas för att manipulera benchmark-resultat

Oneplus anklagas för att ha manipulerat benchmarkresultat med hjälp av ett ”fuskläge”

I ett inlägg på utvecklarforumet XDA Developers anklagas nu kinesiska Oneplus för att ha manipulerat benchmarkresultaten för sin nya flaggskeppsenhet Oneplus 5. Men Oneplus slår ifrån sig och menar att man inte gjort något för att lura konsumenterna.

Publicerad Uppdaterad

Android-utvecklarforumet XDA Developers har tidigare slagit ned på att både Oneplus och andra mobiltillverkare använder otillbörliga metoder för att snygga till resultaten vid så kallade benchmarktester, där enheternas prestanda poängsätts. Och i ett färskt inlägg på forumet går nu redaktören Mario Tomás Serrafero till angrepp mot Oneplus igen, som han menar har byggt in ett slags ”fuskläge” i det nya flaggskeppet Oneplus 5. Samtidigt bedyrar Oneplus-medgrundaren Carl Pei i ett inlägg på Reddit att man inte på något sätt försökt lura konsumenterna. 

Vilseledande resultat

”Tyvärr är det nästan helt säkert att varje recension av Oneplus 5 som innehåller ett benchmarktest kommer att innehålla vilseledande resultat, eftersom recensenterna fått enheter som fuskar vid benchmarktester. Det är helt oförlåtligt, inte bara på grund av att man försöker vilseleda konsumenterna, utan för att man också försöker smutsa ned det arbete som journalister gör med vilseledande data som är omöjlig att verifiera” skriver Serrafero i sitt inlägg på XDA Developers. Grovt förenklat menar han att enheterna maximerar klockfrekvensen i samtliga processorkärnor just när benchmarktester körs, vilket inte speglar prestandan vid normalt användande. 

Oneplus slår ifrån sig

Men Oneplus-medgrundaren Carl Pei menar att telefonerna bara beter sig på samma sätt vid benchmarktester som de gör när man använder extremt resurskrävande appar som 3D-spel. ”Vi har gjort det enklare för chippet att prestera, till exempel genom att byta till lägre upplösning när en benchmark-app upptäcks. Vi har inte förändrat prestandan genom exempelvis överklockning” skriver Pei i ett inlägg på Reddit, där han också påpekar att han tror att användarna vill se enheten prestera med full potential när man kör just benchmarktester. 

Källa