Annons

Krönika

Önskelista för Iphone 13 – Det är dags nu

Det ser inte ut som om nästa Iphone eller dess operativsystem IOS 15 kommer bjuda på några riktigt stora, revolutionerande nyheter, men vi har vår önekslista klar.

Publicerad Uppdaterad

Ios 15 har redan presenterats på Apples utvecklarkonferens, så en del vet vi även om Apple brukar spara en del nyheter till lanseringen av Iphone, nyheter som då bara kommer de nya modellerna till godo och som befintliga telefoner därför blir utan.

Nästa Iphone finns det så klart ännu inga officiella uppgifter om, men ryktena kring Iphone 13, om den ens kommer kallas det, talar om bättre vidvinkelkamera, då även med autofokus och kanske ett makroläge samt en skärm med snabbare uppdateringsfrekvens, troligen 120 hertz som vi sett i de flesta Android-flaggskepp sedan början av förra året. 

Redan för ett år sedan skrev jag en önskelista om ouppnåeliga, trodde jag, önskemål på den kommande Iphone och dess operativsystem. Det visade sig att jag hade fel, för en del av önskemålen uppfylldes faktiskt. Så varför inte göra ett nytt, uppdaterat försök.

Ios 15 har redan presenterats på Apples utvecklarkonferens, så en del vet vi även om Apple brukar spara en del nyheter till lanseringen av Iphone, nyheter som då bara kommer de nya modellerna till godo och som befintliga telefoner därför blir utan.

Nästa Iphone finns det så klart ännu inga officiella uppgifter om, men ryktena kring Iphone 13, om den ens kommer kallas det, talar om bättre vidvinkelkamera, då även med autofokus och kanske ett makroläge samt en skärm med snabbare uppdateringsfrekvens, troligen 120 hertz som vi sett i de flesta Android-flaggskepp sedan början av förra året. 

Redan för ett år sedan skrev jag en önskelista om ouppnåeliga, trodde jag, önskemål på den kommande Iphone och dess operativsystem. Det visade sig att jag hade fel, för en del av önskemålen uppfylldes faktiskt. Så varför inte göra ett nytt, uppdaterat försök.

Önskelistor om vad som nya Iphone och Ios ska erbjuda har en tendens att vara långlivade. Det är fascinerande att se hur långsamma Apple är på att erbjuda nya funktioner, även de gånger det som lanseras är saker som funnits i åratal hos konkurrenterna. Ett exempel från nyligen är att Apple lanserade Widgets på startskärmen i Iphone för ett år sedan, men ändå väntade man till i år för att ta exakt samma funktion till Ipad. Och inte mycket mer bjuder egentligen Ipad OS 15 på.

Vi har också länge väntat på några av nyheterna nedan och det lär vi få fortsätta göra. På det här sättet kan man ju redan nu se framför sig år framöver, när Iphone kommer få periskopzoom i kameran, en teknik som redan finns idag och som Huawei släppte för flera år sedan.

Självklarheter från Androidvärlden

Always on display
För min del är nog det här det mest efterlängtade. Att direkt från läget där telefonen är i viloläge kunna se notiser, tid och liknande är en stor fördel. Telefonen blir en klocka att ha vid sängen och du slipper att tända den för att bara se om det hänt något eller för att kolla vad klockan är. Ända sedan Apple gick över till Oled-skärm i Iphone har det här varit tekniskt möjligt utan att inverka allt för mycket på batteritiden. Det har inte minst Apple själva visat i Apple Watch som ju redan har funktionen och konceptet kan de nästan kopiera från klockan rätt av.  

Snabbladdning
Med begränsad batterikapacitet och ökat användande av våra telefoner är ju batteritid en ständig huvudvärk, vilket gör det udda att Apple just nu valde att ta bort laddaren från förpackningen. Det gör det ju ytterst osannolikt att min önskan att inkludera en riktig snabbladdare slår in. 

Omvänd trådlös laddning
Så fort Airpods-fodralet fick stöd för trådlös laddning räknade jag med att Iphone skulle få stöd för att ladda Airpods trådlöst direkt från baksidan av telefonen. Det spekulerades till och med om att den Iphone som släpptes hade tekniken, men att den inte var aktiverad. Är du på språng är den här typen av laddning inte särskilt praktisk, eftersom hörlurspaketet måste ligga stilla på rätt plats på telefonen, men laddar du över natten är det ju inga problem att bara ta med sig en laddare och då ladda både telefonen och via telefonen hörlurarna på samma gång på nattduksbordet. Och filar Apple på sitt Magsafe-koncept kan ju även det bidra och göra det hela mer användbart.

Mer optisk zoom
Nästan varje år har jag tänkt att nu kommer väl lite mer extrem zoom i IPhone, eftersom kameran i sig nu presterar klart godkänt och i paritet med de bästa på de flesta andra områden. I mörker då framförallt, eftersom det var det senaste kameraområdet där Apple med IPhone 12 genomförde en ordentlig förbättring.

Förbättringar

Widgets mer aktuella och mångsidiga
När Apple till slut introducerade widgets på hemskärmen för ett år sedan gjorde man det lite med vänsterhanden, halvhjärtat. Hela poängen med widgets är ju att de ska visa aktuell information och nu visas inte bara inaktuell information som uppdateras först när du trycker på widgeten. Dessuto är möjligheten att interagera direkt i widgeten väldigt begränsad.

...och tänk om hemskärmen igen
Jag inser absolut att hemskärmen i Iphone med dess statiska ikoner har en poäng. Det är säkert anledningen till att Iphone fungerar så bra som telefon för den som är ointresserad av teknik. Ofta betydligt bättre än de särskilda seniortelefoner med Android som har som syfte att vara just enkla att använda. Det ska bara funka och det ska vara mer elle rmindre självförklarande. Ändå är det fortfarande tydligt att en smartphone idag, om den skapades utifrån aktuella önskemål inte skulle så ut så här. Vi behöver mer information man kan agera på och ta till sig direkt utan detta ständiga öppnande och växlande mellan individuella appar. Jag tycker inte Android är något föredöme här, utan här krävs någon som tänker betydligt mera nytt än så. 

Siri
Den ständiga besvikelsen blir allt mer påtaglig och särskilt om du använder Siri parallellt med till exempel Google Assistant märker du snabbt hur begränsad Siri är. Visst har det skett förbättringar, men det finns fortfarande väldigt mycket att göra. Inte bara i ren funktion och förståelse utan även i den mening att det ska fungera med fler olika prylar och tjänster det inte står Apple på.

Magsafe i ett omtag
Jag var inte imponerad av Magsafe när det släpptes och tiden har inte förändrat min inställning. Grundidén är egentligen bra. När Apple förr eller senare ska överge lightning-kontakten för en uppdaterad variant är det rimligt att det blir trådlöst istället för med sladd. Att se nuvarande Magsafe med sin klumpiga design och långt ifrån smidiga funktion är dock mycket svårt. Samtidigt vill man ju inte att Apple ska fjärma sig från andra så att en laddare fungerar bara med Apple och inte med enheter från andra tillverkare.

Favoriter i repris

Från min önskelista från 2020 är det framförallt en punkt jag tycker är extra aktuell även idag. Det har pratats en del om Imessage i konflikten mellan Apple och spelutvecklarna Epic, något som riktat en spotlight på Apples agerande inte bara där utan även när det gäller appbutiken och vad de gör för att försvara sin dominans.

Fler meddelanden integrerade i samma system
Imessage är bra, men den självklara svagheten är så klart att det bara fungerar med Iphone och Apples produkter. Bra för Apple och bra för dig om du bara känner och har kontakt med personer som också kör Apple, men dåligt på snart sagt alla andra sätt. Det är kanske inte så troligt att konkurrenter som Apple, Facebook, Google och mobiloperatörerna alla ska enas om en meddelandestandard där du kan nå alla på samma smidiga sätt, men faktum är ju att RCS-standarden är något åt det hållet. Kanske kan vi i alla fall få önska oss någon form av grund som alla har gemensamt. Jag vill i alla fall kunna kontakta personer utan att behöva tänka på vilken tjänst det är jag använder för att göra det. 

Sist: Ipad OS då?

Med den senaste tidens allt mer kraftfulla Ipad-modeller har gränsen mellan surfplatta och dator suddats ut. Ändå har Apple varit tydliga med att de inte vill slå ihop Ipad OS med Mac OS och hävdar envist att Ipad är gjord för användande med fingrarna och touch medan Mac OS är skapat för muspekare. Detta trots att Ipad OS ju sedan förra året har utmärkt stöd för just muspekare. Och trots att Ipad-appar numera kan göras på Mac med M1-chippet.

Så vad är lösningen när Ipad OS känns som flaskhalsen, det som sätter stopp för Ipad i sin nuvarande form. Kanske ett desktopläge skulle vara bra för Ipad och hur skulle då det se ut om inte som Mac OS. 

Mobil plus

  • Obegränsad tillgång till alla artiklar på mobil.se
  • Fördjupande reportage, tips, skolor och initierade analyser
  • Avsluta när du vill

Ett år för bara 449 kr

Prenumerera

Eller vill du bara låsa upp och läsa den här artikeln?