https://www.mobil.se/nyheter/operat-rer-kar-surfpott-f-r-mobilt-bredband
556547
Nyheter
Nu kan du surfa mer

Operatörer ökar surfpott för mobilt bredband

Trenden med allt sämre villkor för datatrafiken i mobilabonnemangen ser ut att vara bruten.

Abonnemangsvillkoren för mobil datatrafik har generellt sett blivit betydligt sämre de senaste åren, med betydligt striktare villkor för hur mycket data som ingår i priset. I början av april passade till exempel Tele2 på att chockhöja priset för mobilt bredband med 75 procent, när Large-abonnemanget (där 60 gigabyte data ingår varje månad) gick upp från att ha kostat 369 kronor i månaden till att nu ligga på 699 kronor i månaden.

Nu verkar det dock som att ett trendbrott vad surfpotten i mobilabonnemangen beträffar har inträffat för flera av de stora operatörerna. Tidigare nämnda Tele 2 har nu till exempel nämligen valt att utöka mängden data som ingår för den som skaffar ett Volym-abonnemang hos operatören. För de dyraste varianterna av Volym-abonnemanget fördubblas datamängden per månad till 12 respektive 20 gigabyte, medan de billigare abonnemangen utökas från 2 gigabyte till 3 gigabyte respektive från 4 gigabyte till 6 gigabyte. Priserna börjar på 299 kronor i månaden för det billigaste av abonnemangen.

Även Telenor utökar surfpotten i flera av sina abonnemang. Abonnemangen Mobil Medium, Mobil Large samt Mobil X-Large ligger kvar på samma priser som innan, men med en större surfpott. I Mobil Medium-abonnemanget, som kostar 399 kronor i månaden, utökas datatrafiken från 4 till 6 gigabyte. I Mobil Large-abonnemanget, där kostnaden ligger på 499 kronor i månaden, fördubblas datamängden som ingår från 6 till 12 gigabyte. Samtidigt fördubblas även datatrafiken som ingår i det dyraste abonnemanget, Mobil XL för 599 kronor i månaden, från 10 gigabyte till 20 gigabyte.

Tidigare i veckan berättade vi också om att Telia har justerat surfpotten som ingår i en del av abonnemangen uppåt. Vad gäller de mobila bredbandsabonnemang som Telia erbjuder så finns nu månadspotter i intervallen 3, 10, 20 och 40 gigabyte. För 3 gigabyte får du betala 99 kronor i månaden och sedan kostar varje ytterligare nivå hundra kronor extra. Samtidigt finns även mobilabonnemanget Telia Mobil Komplett i intervall om 0,5 samt 2, 6, 12 och 20 gigabyte i månaden, där priserna varierar från 199 upp till 599 kronor i månaden.