Tema: Inför Mobilgalan

Operatörernas betalinitiativ

Inför Mobilgalan. Wywallet ska sköta betalningar via app sms och snart även i butik.

Publicerad Uppdaterad

Just nu händer det mycket inom området för mobila betalningar. Wywallet, som de stora drakarna Telia, Tele2, Telenor och Tre ligger bakom, är utan tvekan en av de hetaste aktörerna på marknaden.

– Vår mobila plånbok innehåller flera olika tjänster. En av dessa är person-till-person-överföring. I min app kan jag skriva in ditt telefonnummer och skicka dig en summa pengar, förutsatt då att du har ett Wywallet-konto. Det går alltså att skicka pengar i realtid, berättar Adam Hasslert som är marknadschef på Wywallet.

– Vi erbjuder också sms-betalningar, och snart blir det möjligt att handla i appar, webbutiker och ­fysiska butiker med Wywallet. Vi jobbar också med en restaurang­kedja där man kommer att kunna göra tap-and-pay-betalningar.

När du blir Wywallet-kund får du ett eget konto. Dit kan du överföra pengar från ditt bankkonto eller kontokort. Du kan även ställa in så att kontot fylls på per automatik när pengarna börjar ta slut. Merparten av Wywallets tjänster är helt gratis i dag. Det kostar till exempel ingenting att genomföra köp. Däremot kommer det att införas andra avgifter.

– I dag har vi bara en fakturaavgift. Om du väljer att betala med Wywallet-faktura dras en avgift på 19 kronor för månadens köp. Vi har planerat att införa en avgift för person-till-person-överföringar, en krona per transaktion. Det kommer även att kosta en slant att överföra pengar från ett Wywallet-konto till ett bankkonto.

Marknaden för mobila betalningar är het. Adam Hasslert bekräftar att det finns flera konkurrenter som är inne och nosar på området.

– Bankerna håller på att ta fram en tjänst för person-till-person-överföringar. Det finns också några uppstickare, såsom Payair och Seamless. Sedan är det ju klart att Visa och Mastercard också tittar på olika system. Mycket är i sin linda nu.

Trots att betalningar via nfc-terminaler inte riktigt har slagit igenom tror Wywallet stenhårt på tekniken.

– Det här med fysiska betalningar är verkligen på gång. Vi märker att folk vill testa det. Vi tror inte att flaskhalsen ligger hos handlarna, utan snarare hos konsumenterna. Nu har till exempel inte Apple nfc i sin senaste telefon. Alla andra tillverkare har det däremot, och det är klart att nfc kommer mer och mer. Det är på gång, det krävs bara att det kommer ut lite fler telefoner med tekniken.

Wywallets tjänster finjusteras och utvecklas hela tiden. Bland annat kommer person-till-person-överföringar att anpassas så att det går att skicka pengar utan att mottagaren har registrerat ett Wywallet-konto i förväg. Kontot skapas istället per automatik i samband med överföringen.

– Inom kort lanserar vi också betalning i webbutiker. Istället för att behöva skriva in kortnummer och kontrollkod eller använda bankdosa räcker det med att bara mata in ditt telefonnummer. I appen verifierar du sedan köpet med en pinkod. Du kan då också välja om du vill betala med ditt Wywallet-konto eller via Wywallet-faktura. Systemet testas nu i fyra butiker. Det lanseras väldigt snart, avslutar Adam Hasslert.

Det här är en del av Mobils artikelserie inför Mobilgalan 28 november

Inför Mobilgalan och konferensen Mobile Future som Mobil och systertidningen Mobil:Business arrangerar onsdagen den 28 november publicerar vi intervjuer med personer som arbetar med mobilitet och tjänster vi tycker är intressanta att lyfta fram. För mer information och biljetter till Mobilgalan och konferensen Mobile Future läs mer på webbplatsen för Mobile Future.