1
1
https://www.mobil.se/nyheter/poco-x3-lanserad
569168
Nyheter
falskt
Ovanligt välmatad budgetmobil

Poco X3 lanserad – imponerande för bara 3000 kronor

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/poco_x3_nfc_1_1.jpg?itok=05G1n0E5', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/poco_x3_nfc_1_1.jpg?itok=GzMlQVRO', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/poco_x3_nfc_1_1.jpg', w: 2000, h: 1175, title: ' ' },]
Med Poco X3 NFC har varumärket gjort en ovanligt fokuserad modell för ett par tusen kronor.

När Xiaomi lanserade varumärket Poco var det för att släppa ovanligt prisvärda toppmodeller. Det var ju något Xiaomi själva var kända för, men när Xiaomi nu går upp i prisklass är det fritt fram för Poco att fylla den nischen.

Nya Poco X3 NFC är dock inte en toppmodell utan befinner sig i ett billigare segment. Prislappen är 220 euro med 6/64 gigabyte arbetsminne och lagring, och 270 Euro med 6/128 GB. Vi har inte exakta svenska priser ännu men uppskattningsvis hamnar vi strax under repektive över 3000 kr.

För det priset får vi inte toppchipsetet Snapdragon 865, eller ens det billigare 5g-chipsetet Snapdragon 765G, men väl det nya Snapdragon 732G, som åtminstone i Pocos egna tester levererar prestanda i samma klass som Snapdragon 765G, dock utan 5g.

Årets andra stora nyhet efter 5g, skärm med 120 Hz uppdateringsfrekvens, får vi däremot här. Närmare bestämt en 6,67 tum stor LCD-display med full HD-upplösning och Gorilla Glass 5. Selfiekameran sitter i ett 3,2 mm stort kamerahål, vilket är påtagligt litet.

När Xiaomi beskriver skillnaden mellan Poco och det andra lågprisvarumärket Redmi är svaret inte glasklart, men av presentationen framgår att man siktar på en ungdomlig målgrupp som är intresserad av mobilspel. 240 Hz touchavkänning ska ge snabbare respons i spel, och man talar även om kyltekniken som ska göra att processorn håller sig sval vid högre belastning. Man har till och med ett samarbete med Black Shark om lös kylfläkt till mobilen som tillbehör.

Tre funktioner som inte är självklara i dagens mobiler men som Poco X3 NFC har är nfc (så klart), headsetuttag och stereohögtalare. Trådlös laddning och vattentät mobil får man aldrig i denna prisklass, men faktum är att Poco trots allt låtit certifiera Poco X3 och fått IP-klass 53, vilket betyder att den ska tåla regn utan att ta skada, men inte att nedsänkas i vatten. Man ska också ha lagt extra krut på att få behaglig vibratorfeedback. Det senare särskilt användbart i spel.

Huvudkameran är på 64 megapixel, med Sonys sensor IMX682. Den assisteras av en vidvinkelkamera på 13 megapixel, en makrokamera och en djupsensor på vardera 2 megapixel.
Systemet i telefonen är Android 10 med Xiaomis gränssnitt MIUI 12 och Poco Launcher 2.0, och man lovar dessutom regelbundna systemuppdateringar i tre års tid till mobilen.

Förutom telefonen får du i förpackningen förmonterat skärmskydd, gummifodral och en 33 watts snabbladdare som ska kunna ladda telefonen till fullt på 65 minuter och till 25 procent på 10 minuter. Detta trots att batteriet är på hela 5160 mAh. Uppdateringsfrekvensen på skärmen ska ändras dynamiskt beroende på innehåll för att spara batteri.

Allt det här får inte plats i en liten och smidig telefon. Måtten är 165,3mm x 76,8mm x 9,4mm, och särskilt vikten på 213 gram sticker ut.

Poco X3 kommer i grafitgrå eller blå, med företagets logga i skimrande etsning på bakstycket. Vi har ännu inga uppgifter om när den finns tillgänglig i Sverige, men internationellt finns Poco X3 NFC att köpa redan i morgon.