https://www.mobil.se/nyheter/prova-kamerarigg-f-r-vr
559431
Nyheter
Gopro

Prova kamerarigg för VR

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/jump-vr-camera.jpg?itok=KxcBo9MI', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/jump-vr-camera.jpg?itok=6y3Kk95M', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/jump-vr-camera.jpg', w: 640, h: 494, title: ' ' },]
Google presenterade under Google I/O en plattform för inspelningar i virtuell verklighet. Nu vill de att du ska prova kamerariggen.

Alla kan anmäla sig till att prova Googles egna kamerarigg med tillgång till Jump VR. Medan du inte får tillgång till tekniken genom anmälan direkt så finns ändå möjligheten. För att genomföra anmälan behöver du fylla i ett formulär med information om dig själv, arbete och varför du vill ha en kamerarigg.

Kamerariggen består av hela 16 Gopro kameror som skapar stereoskopisk 3D. Videorna ska sedan gå att ladda upp till Youtube för offentligheten att kolla på. Vi såg först spår av tekniken på Youtube i mars, då den första 360-graders videon laddades upp. Skillnaden från då är att tekniken nu finns i stereoskopisk 3D, och att det redan finns inspelningar baserade på tekniken som går att se av alla som har ett VR-headset till sin mobil. Nedan är ett smakprov, som går att ladda ner till sin telefon.

Jump som plattform ska hjälpa de som spelar in i 360 grader att binda samman sina inspelningar till fullt fungerande videor för VR. Då filmerna spelas in med små mellanrum mellan varje bild så binder plattformen samman dem till en hel bild.Enligt Google så är resultatet av så många kameror att videorna i slutändan är som fem skärmar på 4K i upplösning.

Förutom Jump VR så introducerade företaget en ny variant av Cardboard, anpassad för dagens större telefoner och enklare att sätta ihop. Expeditions, en plattform för lärare att ta med sina elever till olika platser i världen presenterades också. Rymden är ett exempel på platser som ska gå att besöka.

Med väntade storsläpp inom virtuell verklighet till slutet av året bygger Google upp en stadig portfölj som ser ut att tillgodose behovet. Det märks vart fokus ligger, nu väntar vi bara på att Apple ska släppa lite mer information om särskilda patent och jobbpositioner de har öppnat upp för inom virtuell verklighet.