Nya frekvensregler

PTS håller ny frekvensauktion – Slutet närmar sig för GSM och 3G

Nu löper licenserna för GSM- och 3G-banden ut och PTS ska hålla nya auktioner för tilldelningen. Det får konsekvenser för mobilnäten.

Det är Post & Telestyrelsen som ansvarar för tilldelningen av det frekvensutrymme som mobilnäten använder. Tillstånden är tidsbegränsade och PTS bestämmer vilka regler som gäller för dem.

Nu håller tillstånden på 900 MHz, 2100 MHz och 2600 MHz-banden på att löpa ut och idag drar PTS igång en auktion för vilka som ska få använda dem i framtiden. Det lär bli en del kända ansikten, för Telia, Tele2, Tre och Telenor vore det katastrof att bli utan och de lär se till att bjuda generöst för att få behålla det frekvensutrymme de redan har.

Viktigare än vilka operatörer som får vilka frekvenser i auktionen är då vilka regler PTS satt för frekvensbanden. När de först auktionerades ut var reglerna rätt detaljstyrda och 900-bandet var reserverat för 2G-telefoni med GSM medan 2100-bandet skulle användas till 3G. I de nya licenserna ställer PTS inga krav på vilken teknik som används för trådlös kommunikation.

Det innebär i praktiken att GSM och 3G-teknikerna kommer att fasas ut till förmån för 4G/5G, som numera kan användas till både datatrafik och röstsamtal med bättre frekvensutnyttjande än de äldre teknikerna.

Köper du en ny mobil idag kan du vara rätt säker på att den åtminstone har stöd för 4g, men om du har en äldre knapptelefon finns det risk att den kommer att sluta fungera när GSM- och 3G-näten stängs ner.

Men ännu är det ett par år kvar, de stora operatörerna räknar med att ha släckt ned GSM-näten i slutet av 2025.