Mobil på CES 2013

Qualcomm berättar om mobilens framtid

Mobil fick en pratstund med Qualcomms högsta höns Paul Jacobs och kollade hur han ser på framtiden, och varför han inte riktigt tror på Google Glass.

Publicerad Uppdaterad

Vi är en liten skara journalister som samlats i ett mötesrum för en lite mer privat frågestund med Qualcomms VD Dr. Paul Jacobs. Under en halvtimme hann ämnesområden som Googles glasögonprojekt Glass, skärmtekniken Mirasol och företagets arbetskultur ventileras.

Till att börja med dök frågan om Mirasol upp. Skärmtekniken som skulle döda E-ink och bli framtidens definitiva skärmteknik försvann ur rapporteringen under en lång tid och i höstas meddelade man att tekniken licensierats ut till Sharp, något som fick många att anta att Qualcomm gett upp tekniken.

– Först och främst vill jag reda ut några vanliga missförstånd med hela den där historien, förklarar Paul. Vi licensierade ut Mirasol till Sharp då vi anser att de är en mycket bra partner, samtidigt som vi samarbetar med dem på deras egna projekt för strömsnåla skärmar. Den delen av Mirasol som licensierades ut var första generationen som till viss del nu har kommersialiserats. Den tekniken utvecklades med E-bokläsare i åtanke och som vi alla vet blev E-bokläsare så småningom surfplattor, där kraven för skärmar ser lite annorlunda ut. Vi jobbar fortfarande på tekniken och har en betydligt ljusstarkare generation 2 i labbet. När det kommer till Mirasol är det något vi tror starkt på då den är helt oslagbar vid utomhusbruk samtidigt som strömförbrukningen minskats drastiskt. Nästa generations skärmar kommer köra multimode mellan aktivt och passivt läge för att dra nytta av teknikens unika egenskaper samtidigt som rörligt material får bättre möjligheter, säger Paul Jacobs.

"Högre efterfrågan på Snapdragon än väntat"

En nyhet som togs upp under Qualcomms presskonferens var stödet i Snapdragon 600 och 800 för att både spela upp, men även spela in video i UHD-upplösning (4K med ett annat namn) och hur långt bort enheter med stöd för detta egentligen var.

– Jag tänker inte göra några produktannonseringar idag utan lämnar det till våra partners, förklarar han. Men vi har sett ett femtiotal referensenheter från tillverkare där några kommer att dyka upp under andra kvartalet i år, så det är på väg och det kommer att dyka upp enheter med möjlighet att spela in i UHD-upplösning redan i år.

Just när det kommer till Snapdragon finns det fortfarande orosmoln i form av de ganska rejäla komponentbrister som gjorde att många enheter med Snapdragon S4 och S3 under förra året försenades och om vi kommer att se samma sak med den nya generationens chip.

– Vi fick en betydligt högre efterfrågan än väntat på Snapdragon-chip under förra året och vi har jobbat hårt på att säkra produktionen i väldigt många led så att vi under slutet av 2012 höll oss på samma nivå med produktionen som efterfrågan och det är något vi kommer att fortsätta göra, säger Paul Jacobs.

Anställda får betygsätta projekten

Något som dyker upp lite här och var är Qualcomms företagskultur och hur den ofta skiljer sig från andra företags.

– Vi gör en hel del för att våra ingenjörer ska få en så bra arbetsmiljö som möjligt och att deras idéer ska kunna utvecklas. Vi har tagit fram mängder med sätt att ta tillvara på idéer och samla in dem så att de i väldigt stor mån kan göras om till riktiga produkter. Det gäller inte bara ingenjörer, utan internt har vi en webbsajt där våra anställda får betygsätta olika idéer och projekt och där de själva kan lägga ut sina idéer oavsett om de är ingenjörer eller ej. Som ett exempel kom idén till Vuforia från en kille på ekonomiavdelningen och nu är det ett av våra större projekt. Vi anser att vår största tillgång är våra anställda, därför innebär det en relativt låg risk för dem att gå in i riskabla projekt. Vi testar gärna nya idéer, men om det skulle visa sig att det inte fungerar slutar det inte med att vi sparkar den som kom på det hela och var drivande, utan vi har hela tiden en pipeline med projekt framför oss dit de kan flyttas. Samtidigt drivs vi givetvis av en tävlingsanda. Som exempel skeppade vi 150 miljoner chip på tre månader under förra året (exakt vilken typ går han aldrig in på). Ur ett sånt perspektiv betyder det att dina idéer kan påverka 150 miljoner människors liv på en mycket kort period, vilket är riktigt sporrande, fortsätter Paul Jacobs.

Under CES presenterade såväl Intel och Nvidia som Samsung sina senaste systemchip, där den senare skröt med åtta processorkärnor. Fyra för hög belastning och fyra för låg belastning. Även de senaste Snapdragon-chippen kör enbart fyra processorkärnor, vad finns det för anledning till det?

– Vi kom fram till att fyra kärnor var betydligt mer energieffektivt, till stor del på grund av att vi använder oss av asymmetriska processorkärnor där varje kärna kan klockas ner eller stängas av efter behov. På så sätt behövs det inte några extra processorkärnor för enklare bruk utan huvudkärnorna kan anpassa sig efter arbetslasten. Det är precis av den här anledningen som vi gör våra egna processorer, för att kunna styra dem mer effektivt.

Varumärket Snapdragon  allt viktigare

Under presskonferensen var det mycket som kändes mer konsumentinriktat med Snapdragon, från en skojig reklamfilm med en drake till olika sketcher med fiktiva ungdomar och ett enklare namnschema för Snapdragon. Betyder det att Qualcomm försöker bli mer kommersiella?

- Det har givetvis blivit mer viktigt de senaste åren med varumärkesbyggande åtgärder för att få en mer effektiv verksamhet. Däremot ser vi inte riktigt poängen med att lägga lika mycket pengar på traditionell reklam som exempelvis Intel gjort under många år. Vi tror att konsumenterna lägger mycket emotionellt värde i vilka telefoner de väljer och genom det även vilka chip som sitter i och det är genom det vi vill bygga varumärket Snapdragon.

I hittills samtliga Windows Phone 8-enheter och Windows RT-plattor sitter det systemchip från Qualcomm, men har mobila Windows verkligen en framtid?

- Vi tycker att Microsoft har gjort ett fantastiskt jobb med de mobila plattformarna och de jobbar verkligen hårt med att få dit alla viktiga och spännande appar. Som det ser ut nu är alla trender på väg åt rätt håll och så är även alla siffror. Det går inte superbra ännu, men det är på väg åt rätt håll, säger Paul Jacobs.

När det kommer till lite mer framtida tekniker som NFC och bärbara skärmar i stil med smarta klockor och glasögon, vart står du med det?

- När det gäller NFC så ser vi att det kommer igång mer och mer. Tekniken har haft det riktigt tufft i flera år och den är inte riktigt framgångsrik än, men det är på väg åt rätt håll, kommenterar Paul Jacobs.

– När det gäller bärbara displayer i form av Google Glass och liknande så finns det än så länge problem med de befintliga prototyperna och produkterna. När det gäller Google Glass och liknande så har de enheter jag testat snabbt gett mig huvudvärk eftersom du måste fokusera på flera ställen samtidigt med ögonen. Och om en produkt ger dig huvudvärk blir den snabbt ganska svår att sälja. Jag testade även de skärmförsedda skidglasögonen från Zeal Optics och det var riktigt roligt med funktionen, men det blev samtidigt mest distraherande från det du egentligen höll på med. Av den anledningen tror jag inledningsvis mer på andra typer av bärbara skärmar som vi till exempel sett i smarta klockor och liknande, även om vi givetvis fortfarande helhjärtat stödjer våra partners i deras experiment med uppkopplade glasögon, fortsätter han.

Källa