1
1
https://www.mobil.se/nyheter/qualcomm-koper-processortillverkaren-nuvia
569792
Nyheter
falskt
Stora plånboken plockas fram

Qualcomm köper processortillverkaren Nuvia

Spenderar 11,6 miljarder kronor på ett företag som ännu inte släppt en enda processor.

Qualcomm meddelar att de köper processortillverkaren Nuvia för 1,4 miljarder dollar, eller 11,6 miljarder kronor. Detta ses som ett steg att värna om Qualcomms framtid då Nuvia, som grundades 2019, ännu inte har släppt sin första processordesign. Företaget består dock av väl etablerade industriveteraner som nu ska se till att ta Qualcomm in i framtiden.

I Nuvia finns bland andra Gerard Williams III som låg bakom utvecklingen av Apples ARM-processorer till och med A13 Bionic och vars arbete även ligger till grund för företagets ARM-processorer för datorer. Hos Nuvia finns även John Bruno och Manu Gulati som har ansvarat för systemarkitektur för integrerade processorer hos Google.

Nuvia har som sagt ännu inte släppt någon egen processordesign, men har arbetat med ett hemligt projekt som gått under namnet Phoenix och som handlar om att utveckla en helt ny typ av processor tänkt att användas för stora serversystem. 

Qualcomm har tidigare satsat på att utveckla egna systemprocessorer med mindre lyckat resultat, men uppköpet av Nuvia tyder på att man har för avsikt att fortsätta att satsa på det segmentet, men planerna för Nuvia-processorerna sträcker sig betydligt bredare än så, inklusive till framtida mobiltelefoner. Qualcomm skriver själva i ett pressmeddelande att Nuvia-processorer förväntas dyka upp i bland annat flaggskeppsmobiler, nästa generation bärbara datorer, "extended reality", digitala cockpits och Advanced Driver Assistance Systems.

Innan affären blir verklighet måste den dock godkännas av amerikanska myndigheter.

Ämnen