Från e-sim till i-sim

Qualcomm presenterar efterföljare till e-sim

Stödet för den nya tekniken är till viss del faktiskt redan släppt.

Publicerad Uppdaterad

De digitala sim-korten som kallas e-sim blir långsamt allt vanligare i takt med att tillverkare och utvecklare börjar anamma tekniken, och användarna börjar inse fördelarna att slippa fysiska kort. Nu gör Qualcomm ett steg längre genom att presentera efterföljaren till e-sim i form av i-sim, en förkortning för integrated SIM. Det är till och med så att det hårdvarumässiga stödet för tekniken redan är implementerad i Qualcomms Snapdragon 8 Gen 2-processorer.

Den stora skillnaden är att e-sim kräver en extra krets för att hantera de digitala simkorten, medan med i-sim så är det stödet inbyggt direkt i själva systemkretsen. Det ska enligt Qualcomm bland annat medföra fördelen att det blir enklare för tillverkaren att inkludera stöd för digitala sim-kort i allt från mobiler och surfplattor ner till så små enheter som smartklockor, eftersom det inte kräver någon extra hårdvara.

Hårdvaran finns som sagt redan på plats Snapdragon 8 Gen 2, och man har även fått säkerhetscertifiering från GSMA som försäkrar samma höga säkerhet som den senaste generationens e-sim. Dessutom kommer operatörer som erbjuder eSim inte att behöva göra något extra då iSim bygger på samma standard som e-sim.

Det är ännu inte sagt vilka mobiler (eller andra enheter) som kommer att bli först med att implementera stöd för i-sim. I och med att hårdvarustödet redan finns i lanserade mobiler behöver det med andra ord inte handla om någon ny modell, utan det kan bli så att en redan lanserad modell blir först med de nya digitala sim-korten.

Källa