5G, AI, gaming, kamera ska vara stora fördelarna

Qualcomm Snapdragon 888 lanserad: Driver 2021 års toppmodeller

Nuvarande toppmodellen Snapdragon 888.

Qualcomm har lanserat sitt nya premiumchipp och det heter inte som väntat Snapdragon 875 utan Snapdragon 888. Enligt Qualcomm bidrar den till en helt ny era.

Publicerad Uppdaterad

Idag definierar systemchippet mycket av det som går att göra med en telefon. Det styr vad kameran klarar, hur spelprestandan är, AI-funktioner som röstigenkänning och bildbehandling samt en rad andra egenskaper. 

Nya Snapdragon 888 ska leverera nyheter framförallt inom fyra områden. Det handlar så klart om ett systemchipp med brett stöd för 5G och nu är X60-modemet som sköter just det integrerat i chippet. Det ser till att vi får ett bredare stöd för 5G, från mmWave till Sub-6 och att modemet är integrerat ska även kunna förbättra energieffektiviteten och därmed din telefons batteritid.  

Utöver 5G lyfte Qualcomm fram kamerafunktioner, AI och gaming som styrkor. Snapdragon 888 ska, tack vare grafikkretsen Adreno 880 ge oss 35 procent bättre grafikprestanda att använda till exempel i spel och en lika stor prestandaökning för bildprocessorn. Snapdragon 888 ska till exempel göra det möjligt att ta 120 bilder per sekund i serietagning, en informationshantering som enligt Qualcomms siffror kräver 2,7 gigapixel per sekund. Bildprocessorn som används heter Spectra 580 och den kan dessutom som exempel hantera tre samtidiga videoströmmar i 4K HDR. Systemchippet kör Qualcomms senaste Kryo 680 baserad på Cortex X1-kärnor från ARM, dessa med klockfrekvens på 2,84 Ghz.  

Vidare erbjuder Snapdragon 888 en förfinad och förbättrad AI-motor som ska förbättra möjligheterna för allt från röstassistent till smarta kamerafilter.

Ser ut att släppas först i Xiaomi Mi 11

Från Lei Jun på Xiaomi fick vi höra att nästa flaggskepp från Xiaomi, rimligen Mi 11 kommer att släppas väldigt snart och givetvis då drivas av Snapdragon 888. Andra tillverkare som under presentationen visades upp i listan över de som ska använda chippet var Asus, Blackshark, Meizu, Nubia, Oppo, LG Oneplus, Realme, Motorola, ZTE, Vivo och Sharp. Vi kan säkert räkna med att ännu fler gör detsamma, för Qualcomm har ju en minst sagt dominerande ställning.

När Qualcommchefen Cristiano Amon introducerade nya Snapdragon talade han tillsammans med olika operatörer och mobiltillverkare om vad 5G kan erbjuda. Enligt Cristiano Amon så tar Snapdragon och 5G premiumklassen i mobilbranschen ett stort steg framåt. Vi fick höra om hur 4G enligt Qualcomm förändrade människors förväntningar på mobiltelefonen. Även om utvecklingen startade tidigare så har mobiltelefonen tagit över många andra produkters användningsområden, inom musik, kamera, film, navigering och så vidare.

– Med 5G får mobiltelefoner och en rad andra uppkopplade enheter tillgång till obegränsad processorkraft och obegränsad lagringskapacitet med ständig och omedelbar tillgång till molnet, sade Cristiano Amon.

Fördelar med 5G kommer framöver

Som exempel nämnde han möjlighet att redigera bilder i molnet, men poängterade samtidigt att många av användningsområdena för 5G inte är uppfunna ännu. Dessutom fick vi höra att 5G även om det är väldigt viktigt inte är det enda som driver utvecklingen. Därför lyfte man från Qualcomm även fram sitt bredare utvecklingsarbete och ekosystemet av tillverkare och partners som tillsammans bidrar till utvecklingen. 

Verizon och NTT Docomo hörde till de operatörer som fick chans att prata under presentationen.

När det gäller själva mobiltelefonen fick vi fördjupningar inom foto och gaming, båda områden där Snapdragon vill bidra, tillsammans med tillverkare som Sony och Oneplus som båda fick komma till tals under presentationen.

Sony fick nämna att de arbetat med Activision och deras Call of Duty Mobile i sin Xperia 5 Mark 2 och Oneplus pratade om sitt samarbete med Epic Games. 

Senare innovation till billigare telefoner

Det som flaggskeppsenheterna på mobilsidan levererar inom kort kan sedan sippra ner till billigare telefoner vartefter tiden går och det kan gå snabbt. Qualcomm rapporterade samtidigt att utrullningen av 5G hos operatörer världen över går betydigt snabbare än vad motsvarande utrullning av 4G gick. 

AI i nya Snapdragon kan till exempel ge bättre resultat när man utnyttjar det för röstigenkänning. Förra året visade Qualcomm hur engelskt tal med hjälp av AI kunde översättas i realtid till text på kinesiska. I år var det istället möjligheterna med 5G i kombination med AI som lyftes fram.