https://www.mobil.se/nyheter/qualcomm-x20-nytt-supermodem
562932
Nyheter
Snabbt

Qualcomm X20 - nytt supermodem

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/X20.jpg?itok=yXuFTEg4', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/X20.jpg?itok=ltia82o8', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/X20.jpg', w: 650, h: 406, title: ' ' },]
X20 ska ge oss konsumenter den snabbaste mobilsurfen hittills.

Förra året, ganska exakt vid den här tiden, fick vi se ett nytt modem från Qualcomm vid namn Snapdragon X16. Även om modem kanske inte är det sexigaste att hålla koll på var det snarare vad det kunde göra som var intressant. Modemet hade en maxhastighet på en gigabit nedströms. Nu är det inte speciellt många nät som klarar den hastigheten i Sverige eller världen, men gick det långsamt kunde du knappast skylla på modemet. Det är även X16 som sitter i Snapdragon 835.

Nu introducerar Qualcomm Snapdragon X20, nästa generations modem för mobila enheter. 

Över en gigabit
Dreggelsiffran är den teoretiska hastigheten på upp till 1,2 gigabit per sekund nedströms. Detta tack vare carrier aggregation, som svenska operatörer slog igång under förra året. Helt enkelt att flera band kombineras för att ge dig så snabb surf som möjligt. Upp till fem band kan kombineras med X20, vilket är det som ger chippet sin hastighet. 

Inte huvudmålet
Tillverkningsprocessen är samma tio nanometersteknik som Snapdragon 835 kör på, vilket ger såväl ökad hastighet som svalare och strömsnålare chip. Det har däremot inte varit poängen för Qualcomm. Istället har den rena mängden band som kan kombineras (fler än 1000 möjliga bandkombinationer) gjorts för att fler operatörer lättare ska kunna tillhandahålla snabbare mobilsurf. Med Qualcomms teknik ska 64 procent av 4G-näten i världen kunna dra igång gigabit-hastigheter hävdar de själva.

Mer godis
Uppströms blir det däremot inte snabbare. Där stannar det hela på “enbart” 150 megabit per sekund. Däremot klarar modemet av en hel del dubbelgöra.

Stöd för dubbla SIM-kort finns såklart. Denna gång med både Dual standby (bägge korten aktiva samtidigt) och Dual Active (data på bägge korten, något bara Mate 9 Pro med Huaweis eget modem klarar i dagsläget) och med det även stöd för Dual VoLTE (röstsamtal över 4G aktivt på bägge korten). Utöver det finns såklart även stöd för samtal över wifi-nätet (något Tre har aktiverat här i Sverige).

Mer nytt
Utöver modemet i sig presenterade Qualcomm även  D5328 Integrated Front end Module och fyra nya antennförstärkare. Den första prylen jobbar med både förstärkare och modem för att anpassa mottagningssignalen och förbättra mottagningen i samma veva som den drar mindre ström än föregående generation.

Modemdelen är lite mer tekniskt lagd än att rabbla klockfrekvenser hos en processor, men såväl hastighet som Dual SIM-tekniker och förstärkningsdelar borde innebära en betydande förbättring i hur du upplever både mottagning och surf i din telefon. En djupare genomgång kan läsas hos Anandtech. Då modem verkar ligga något år innan chip rent tidsmässigt finns det däremot inga uppgifter om när vi kan få se det i en telefon.