Tio gånger Sveriges samlade statsbudget

Rapport visar ekonomin bakom Apples App Store

Under helåret 2022 genererades försäljning för motsvarande 12 biljoner svenska kronor i Apples Appbutik, enligt uppskattningar i rapporten. Den pekar även ut en rad olika trender.

Publicerad Uppdaterad

12 biljoner är en stor siffra, närmare bestämt 12 med tolv nollor eller 12 000 miljarder. Det är också ungefär tio gånger Sveriges samlade statsbudget. För att komma fram till den här siffran har analysföretaget inte bara uppskattat appar och tjänster som köpts i App Store utan även till exempel hämtmat, resor och annan shopping samt annonser i appar.

Rapport med Apple-stöd

Bakom rapporten står Analysis Group som utifrån mer än 80 olika datakällor och med stöd av Apple sammanställt rapporten. Rapporten släpps idag en knapp vecka innan Apples utvecklarkonferens WWDC där det bland mycket annat väntas nya möjligheter för alternativa appbutiker i Iphone. Apple kan alltså i och med IOS 17 motvilligt, efter kritik, öppna för möjligheten att du ska kunna köpa Iphone-appar av andra utan att gå via App Store där Apple tar en viss procent. 

Nästan alla kurvor pekar uppåt

I den 21 sidor långa rapporten målas en mycket positiv bild upp och det är svårt att hitta en enda siffra som visar en minskning. App Store har vuxit mycket sedan starten för 15 år sedan och det finns idag 123 gånger fler appar än det fanns i slutet av 2008. Analysis Group gör denna analys varje år med samma metodik och kan därför konstatera att App Store-ekonomin växt med 29 procent jämfört med året innan och den takten har varit konstant de senaste åren.

Det är alltså en appbutik som har växt och fortfarande gör det, vilket Apple gärna lyfter fram ska gynna apputvecklare och samhället i stort. I rapporten uppges 25 procent av utvecklarna vara baserade i Europa, men appförsäljning sker globalt och många appar utvecklade här används givetvis även i andra länder och vice versa.

Under Apples WWDC-lansering den 5 juni kan en kommande öppning för alternativa appbutiker presenteras. Ryktena säger att öppnandet kommer ske först i Europa, eftersom Apple här är pressat av EU:s kommande Digital Markets Act.