https://www.mobil.se/nyheter/s-snabbt-r-mobilt-bredband-i-europa
556791
Nyheter
Ny rapport: Sverige i topp fem

Så snabbt är mobilt bredband i Europa

Ukraina och Slovakien har snabbast mobilt bredband i Europa, visar en ny rapport.

I Akamai:s årliga rapport om tillståndet på internet (The State of the Internet report) är det flera öststater som hamnar i topp för mobila bredbandshastigheter i Europa. Slovakien är det land där de högsta mobila bredbandshastigheterna uppnås, medan Sverige hamnar på plats fem bland de 28 europeiska länder som är med i undersökningen.

I Slovakien låg den högsta uppnådda hastigheten i snitt på 37 mbit per sekund enligt rapporten. Motsvarande siffra för Sverige är 34,3 mbit per sekund. Långsammast topphastighet stod Kroatien för, där snittet låg på 9,1 mbit per sekund.

Kikar man istället på total genomsnittlig hastighet för anslutningarna så är det Ukraina som toppar med 7,3 megabit per sekund, följt av Slovakien och Danmark. Sverige hamnar här på en fjärdeplats med en genomsnittlig hastighet på 6,6 mbit per sekund. I botten återfinns återigen Kroatien med 2,2 megabit per sekund.

Siffrorna, som bland annat är insamlade med hjälp av Ericsson, visar också på en enorm tillväxt för datatrafiken via mobilt internet. Under första kvartalet i år stod mobil data- och rösttrafik för en total datamängd på 2 300 petabyte varje månad. En petabyte motsvarar en miljon gigabyte, så det är oerhörda mängder data det handlar om.

Källa