Smarta lösningar

Så förbättrar Android O batteritiden

Android O lovar att göra telefonen snabbare och batteritiden längre med några smarta uppdateringar.

Publicerad Uppdaterad

Det börjar kännas som att en av de största funktionerna i varje ny version av Android handlar om batteritiden. Inte så konstigt kanske, eftersom det är en av våra största problem med smartphones idag. I Android O har Google gjort ett par förändringar för att både batteritid och enhetens prestanda ska förbättras.

Implicit broadcasts

Främst handlar det om en funktion kallad Implicit Broadcasts. Det kan förklaras som ett slags notifieringssystem för appar på telefonen. Säg att du är i ett område med dålig mottagning eller att du precis återvänt från ett ställe utan mottagning. En app snappar upp att telefonen har möjlighet att koppla upp sig mot internet igen och berättar det för andra appar i telefonen via implicit broadcasts. Det gör att en mängd appar som annars legat vilande börjar leta efter uppdateringar och nya händelser från sina respektive tjänster (nya mail, nya notifieringar från Facebook och så vidare) utan att du efterfrågat det. Även om apparna inte körs med full styrka drar de ändå mer ström eftersom det blir ett tillfälligt högre tryck på datauppkopplingen. Det här är för övrigt den viktigaste förklaringen till fenomenet att mobilens batteri kan tömmas på rekordtid när du är ute och rester, till exempel med tåg.

Det är något Google jobbar för att förbättra, så att inga onödiga appar ska börja suga ström i onödan. Samtidigt kan det göra att telefonen fungerar snabbare, eftersom det inte finns en grupp “oanvända” appar som kräver uppmärksamhet av hårdvaran.

Ett annat område är bakgrundstjänster och platstjänster som börjat användas i allt större utsträckning. Dessa ska bli mer effektiva och optimerade. Något som ska ge oss användare en liten boost i prestanda och batteritid, samtidigt som de blir lite krångligare för utvecklare att implementera.

Nedan hittar du Googles video på det hela för en vidare förklaring.