Halva priset

Så mycket kostar delarna i en Iphone 12

Genom att ta isär två av de nya Iphonemodellerna har en undersökning kunnat uppskatta kostanden för delarna i en Iphone 12 och en Iphone 12 pro.

Publicerad Uppdaterad

I en undersökning som japanska Fomalhaut Techno Solutions har gjort visade det sig att delarna i en Iphone 12 och Iphone Pro kostar ungefär hälften av priset till kund. Detta kunde de ta reda på genom att plocka isär de två modellerna och se vilka delar som fanns i dem. 

Undersökningen kom fram till att de dyraste delarna i de två modellerna var Qualcomms Snapdragon X55 5G-modem, Samsungs OLED-skärm och Sonys kamerasensorer. 5G-modemet och skärmen tar i stort sett upp halva kostnaden för delarna i telefonen. Totalpriset för delarna i en iPhone 12 hamnade på 373 dollar, medan Iphone 12 Pro kostade 406 dollar, om man bara räknar ihop delarna. Omräknat till svenska kronor blir det ungefär 3166 kronor respektive 3446 kronor. 

Medan Kina fortfarande är huvudlandet vad gäller sammansättningen av själva telefonerna så kommer de flesta delarna från Sydkorea (26,8 procent), USA och Europa ligger på en delad andraplats med 21,9 procent var. Endast 4,6 procent av delarna kommer från Kina (dryga tio procent kommer från Taiwan och runt 13 procent från Japan). Detta om man ser till värdet på delarna. 

Vid en första anblick kan man ju tycka att "det här måste ju generera en stor vinst för Apple", men kostnaderna som tagit upp i den här undersökningen handlar bara om vad själva delarna kostar. En hög med delar gör ingen mobiltelefon, dessa måste sättas samman och sedan kostar det ju även en slant att utveckla, marknadsföra och sälja den färdiga produkten.

Källa