Kartläggning: Datapotter

Så mycket kostar operatörernas data

[UPPDATERAD 3 nov] Mobil har gått igenom hur mycket operatörerna tar betalt för sin datatrafik.

Publicerad Senast uppdaterad

När smartphonerevolutionen tog fart på allvar började folk använda IP-telefonitjänster som Skype i stället för att ringa vanliga telefonsamtal, och chatt-tjänster i stället för SMS. På så sätt kunde de komma undan att betala för telefonsamtal och SMS för att i stället utnyttja de förhållandevis gynnsamma datapotterna. I dag har mobiloperatörerna anpassat sina abonnemang därefter.

De flesta mobilabonnemang är i dag i princip fastprisabonnemang där en stor mängd telefonsamtal och SMS ingår, och som huvudsakligen definieras efter hur många gigabyte data som ingår i priset varje månad. En pott som för övrigt krympt drastiskt de senaste åren. För ett par år sedan var det inte ovanligt att de dyraste abonnemangen hade 60–80 gigabyte i månaden. I dag är 20 gigabyte i månaden det mesta du kan få, så har du kvar ett abonnemang med äldre villkor, håll fast vid det.

Även kontantkortsvillkoren har förändrats drastiskt. Förr fanns det i huvudsak tre skäl att välja kontantkort. Dels för att man kanske bara använde mobilen ibland och ville göra av med mindre pengar. Denna funktion för kontantkort är i stort sett död. I stället för att ladda mobilen med en pott som du sedan hade obegränsad tid att göra av med laddar du nu för en månads aktivitet där beloppet avgör hur mycket trafik du får, något som sällan blir billigare än ett abonnemang. Ett annat skäl var kostnadskontrollen, man kunde inte få obehagliga överraskningar i efterhand. Övergången till fastprisabonnemang gör att detta gäller vanliga mobilabonnemang precis som kontantkort i dag. Det enda återstående viktiga skälet till att använda kontantkort i dag är om man vill vara anonym eller inte vill betala sin mobil med en banktjänst. I övrigt har kontantkorten snarlika villkor som abonnemangen.

Du väljer alltså i dag abonnemang efter hur stor datapott du vill ha per månad. Skulle potten ta slut stryps datahastigheten till ett minimum som innebär att du i praktiken inte har någon datakapacitet. Då får du hos samtliga operatörer ett SMS med information om hur du via SMS kan beställa påfyllning av potten. Oftast kan du då välja datamängd, där du betalar mindre per gigabyte ju mer du väljer. Men observera att den påfyllda potten oftast bara gäller till nästa avtalsperiod så om du är precis i slutet av din månad när du får slut på data kan det löna sig att köpa mindre snarare än att köpa mer data än du hinner göra av med. Undantag finns, hos Halebop räcker påfylld data i 180 dagar.

De enda som gör något egentligt avsteg från denna modell är Tre och deras lågprisvarumärke Hallon. De ger dig lite mer flexibilitet i mängden data för ett abonnemang genom att erbjuda större datapott per månad som extratjänst. I praktiken är dock skillnaden mellan detta och att välja abonnemang efter datapott inte stor.

Det kan löna sig att läsa det finstilta också för abonnemanget. Hos vissa operatörer finns det till exempel begränsningar för IP-telefoni och fildelning. Tyvärr kan det vara mycket svårt att hitta dessa villkor när man beställer abonnemang eller kontantkort på operatörernas hemsidor, så här kan det vara bättre att gå till en butik.

De flesta operatörerna och abonnemangen ger tillgång till operatörens fulla kapacitet i mobilnätet. Undantaget är Telenor, som på sina billigaste abonnemang och samtliga kontantkort satt en hastighetsbegränsning på 40 Mbit/s, och Hallon, som enbart kör på GSM och 3G, och inte utnyttjar Tres 4G-nät.

Fotnot: Vi har endast gått igenom privatabonnemang, och listar inte abonnemang med en datapott på under 0,5 gigabyte.

Klicka på tabellerna för läsbar upplösning.

RÄTTELSE: Även Comviq har ett särskilt abonnemang med studentrabbatt ( och även ett abbonemang för personer som är 55+ till samma pris). Priset är 195 kr/månad och inkluderar 5 GB data.

Tips: Mest datapott för pengarna

Tele2 Kompis med 20 GB data för 299 kr är det abonnemang som har lägst kostnad per gigabyte.

Tips: Billigast påfyllning

Vet du med dig att du kommer att göra av med långt mer än datapotten oavsett hur stor den är har Tre den mest generösa påfyllningen av datapott med 20 GB för 299 kr.

Tips: Mest data på kontantkortet

Kan du leva med 3G-hastigheter erbjuder Hallon 10 GB data på kontantkortet för 159 kr.

Tips: Måttlig användning

Så länge du cachar Spotify och annat strömmande material över wifi kan du använda mobilen relativt obehindrat och ändå klara dig på 2–3 GB i månaden. Med Tele2 Kompis får du 3 GB för 149 kronor i månaden.